L’EUSS MotorSport es passa a l’elèctric

L’equip estudiantil d’enginyers i enginyeres de l’EUSS s’avança als futurs canvis de normativa i estrena l’EM-04, un bòlid de carreres 100% elèctric.

Barcelona, 26 de setembre del 2024.- El monoplaça de l’EUSS MotorSport  ja és 100% elèctric. L’equip, format per una cinquantena d’estudiants d’enginyeria de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), s’avança als futurs canvis de la competició Formula Student en matèria de sostenibilitat i dissenya un nou bòlid de carreres amb motor elèctric. El nou EM-04 ja s’ha estrenat a les proves estàtiques del Formula Student Spain, celebrat al Circuit de Barcelona-Catalunya. L’objectiu ara és desenvolupar un nou monoplaça més eficient, ràpid i òptim, l’EM-05.

L’EUSS MotorSport es va fundar l’any 2017 amb l’objectiu de treballar en equip per a la construcció d’un monoplaça, que fins ara funcionava amb un motor de combustió. El motiu del canvi a l’elèctric és múltiple. En primer lloc, per adaptar-se a les demandes de futur en criteris de sostenibilitat. “És evident que els cotxes elèctrics estan adquirint cada cop més protagonisme en el nostre món; on la conservació del medi ambient i la reducció de la pol·lució tenen un paper clau”, apunten Sabrina Barrios i l’Héctor Jiménez, els team leaders de l’equip. En segon lloc, per la inquietud pròpia: “Com a futurs enginyers i enginyeres, aquest equip i la Formula Student és un repte per formar-nos i adquirir una visió més àmplia i integral del sector; aprofitem aquesta oportunitat per experimentar i aprendre”. 

Cal dir que la competició Formula Student Germany (FSG), la més prestigiosa en el marc de la Formula Student, ha anunciat que a partir del 2025 ja no acceptarà vehicles propulsats per motors de combustió interna. A l’EUSS han decidit avançar-se a aquest canvi i iniciar la transició abans que la normativa entri en vigor. De fet, el muntatge i el disseny del nou monoplaça elèctric han seguit la pròpia normativa de la FSG.

“El més enriquidor de l’experiència ha estat el bon feedback rebut per part de jutges, scrutineers i altres equips, així com l’oportunitat de viure l’ambient de competició i aprendre d’altres participants”, apunten des de l’EUSS MotorSport, “el camí no ha estat gens fàcil, hem afrontat durant dos anys la incertesa d’implementar un sistema de propulsió completament nou; però ara n’estem orgullosos del resultat”.

El primer vehicle, l’EM04, s’ha dissenyat com un prototip base per desenvolupar en endavant un nou monoplaça més eficient. En concret, ara es vol millorar aspectes com la bateria d’alt voltatge, l’electrònica associada, el xassís, l’aerodinàmica, la refrigeració i la transmissió. “Tot això ens motiva a continuar avançant, aprenent i millorant com a enginyers i enginyeres, alhora que consolidem un equip cada cop més fort i cohesionat”, conclouen.

L’equip EUSS MotorSport inclou alumnes de diferents cursos i de totes les especialitats de l’EUSS, i està dirigit per dos Team Leaders: un director tècnic, Héctor Jiménez, i una directora d’operacions, Sabrina Barrios. A més, s’organitzen en sis àrees de treball: Electrical System, Mechanical System, Frame & Body, Performance, Operacions i Comunicacions.