Engineering by doing: una aposta pel valor de l’experiència

El concepte Learning by doing, que com suggereix el propi terme es basa en l’aprenentatge experiencial, s’ha confirmat com una aposta d’èxit tant a casa nostra com al conjunt d’Europa. A l’EUSS, aquest model s’aplica al món de les enginyeries sota un segell propi: Engineering by doing. Vuit alumnes ens expliquen en primera persona la seva experiència.

Alba Ruiz: “Motiva veure que ets capaç de fer la feina i ets de gran utilitat per a l’empresa”

Durant la meva estança a l’empresa he tingut la oportunitat de veure i d’implicar-me en diferents tasques com són l’elaboració d’articles sobre aspectes relacionats amb l’energia elèctrica i amb el magnetisme; la preparació de diferents experiments que hem gravat en vídeo per penjar-los al canal de youtube d’Endesa Educa; la realització de visites guiades per a alumnes al centre informatiu d’Endesa; suport tècnic en tots aquells dubtes que arriben a Endesa Educa sobre l’energia elèctrica o l’actualització dels diferents recursos que té a Internet Endesa Educa.

Alexandra Sáenz: Vaig implantar optimitzacions per a la millora del flux de vehicles del Seat Ibiza”

La meva principal tasca a SEAT va ser analitzar el flux de valor al final del procés de muntatge del Seat Ibiza, al taller de Revisió Final. Vaig implantar optimitzacions per a la millora del flux de vehicles d’aquest taller, centrant-me en les reparacions de xapa. Els resultats obtinguts a causa d’aquestes millores van ser molt positius i significatius. També la creació de documents informatitzats per a l’obtenció d’informació en temps real sobre els vehicles de Revisió Final. Aquesta documentació que es va obtenir va permetre a la gerència del Seat Ibiza prendre decisions gràcies a la transparència aportada.

Adrià Sánchez: “Aquesta experiència ofereix coneixements complementaris als teòrics”

L’empresa on vaig realitzar les pràctiques ofereix solucions integrals de disseny i fabricació de plaques de circuit imprès per a diversos sectors com l’automoció o l’aeronàutica. Durant la meva estada de pràctiques vaig desenvolupar diferents rols dins l’empresa. Inicialment m’encarregava de la verificació i reparació de les diferents plaques de circuit imprès produïdes per l’empresa, alhora que establia un contacte inicial amb la fabricació i disseny electrònic de manera industrial. Després d’aquest primer contacte, vaig entrar a formar part de l’equip de l’àrea d’enginyeria on es realitzaven els dissenys dels nous projectes de l’empresa.

Adrià Garriga: “He pogut treballar en el lloc d’un enginyer, realitzant tasques propies de la meva carrera”

A SEAT vaig desenvolupar diverses activitats relacionades amb el nivell de qualitat de tots els recanvis entregats per SEAT de les marques Audi, Volkswagen, SEAT y SKODA, com revisió d’incidencies, gestió de rebutjaments, inspeccions tècniques de materials, creació de processos i instruccions departamentals, documentació tècnica, tracte amb proveïdors i clients, etc.

Marc Vallejo: “He tingut l’ocasió de realitzar un gran projecte en una gran empresa”

Durant la meva estada a ASM he dut a terme diferents projectes. El principal d’ells va ser la realització d’un estudi sobre la possibilitat de desenvolupar una nova operativa by-pass a la plataforma de Barcelona.

Marc Vallejo EUSSUna de les coses que més valoro és la possibilitat d’haver realitzar un gran projecte en una gran empresa. També el tracte de proximitat que m’han donat totes les persones de l’empresa, sobretot els responsables dels diferents departaments.

El repte més important era l’absorció de gran quantitat d’informació que era necessària per a la realització del projecte. Es va superar amb la realització d’un pla de treball d’aproximadament dues setmanes en les quals només vaig realitzar recerca d’informació.

Montse Mir: El que valoro més és l’ajuda contínua i la motivació dels meus companys”

Vaig realitzar les meves pràctiques al centre de Siemens situat a Cornellà de Llobregat. La feina que vaig realitzar durant les pràctiques consistia en elaborar, a partir dels esquemes unifilars de l’enginyeria, l’oferta del material elèctric necessari. I amb el programa de l’empresa dissenyava els quadres elèctrics de baixa tensió.

IMG_20150731_131328 - Montse MirEl que valoro més és l’ajuda contínua i la motivació dels meus companys, ja que, com era la meva primera feina, em van ajudar en tot el vaig necessitar (a més de tot el que em van ensenyar).

La dificultat més important va ser adaptar-me a la feina, però els meus companys m’ho van posar fàcil i ho vaig agrair moltíssim.

 

 

 

Oriol de Haro: “Poder fer el TFG dins l’empresa ha sigut un dels aspectes més positius”

He fet pràctiques al departament corporatiu d’Innovació d’Applus, duent a terme tasques de suport a la gestió de projectes. Des del departament s’ofereix un recolzament a les diferents divisions a l’hora de realitzar projectes; amb la informació dels diferents projectes es pot portar un control i transmetre dades a l’alta direcció corporativa.

Entre les diferents tasques desenvolupades, destacaria la recerca de finançament per projectes (Programes d’ajudes locals, estatals i europeus); Tasques de suport en el control econòmic del projecte; Recollida de dades dels diferents projectes; Seguiment de patents; Elaboració d’un sistema de vigilància estratègica i Elaboració enquestes com EUSTAT o INE.

Pol Barón: “Aquestes pràctiques m’han dut a un contracte indefinit com a enginyer”

Vaig entrar a l’empresa Ascensors Eninter com a estudiant en pràctiques per realitzar migració d’arxius 2D a arxius 3D. L’empresa fins al moment treballava amb AutoCAD 2D i es volia començar a treballar amb SolidWORKS en 3D. Quan es va tenir una llibreria prou completa vaig seguir amb la parametrització de conjunts, de manera que, modificant un parell de paràmetres característics, tot el conjunt s’actualitzava, inclosos els plànols corresponents.

El més positiu que puc treure de l’experiència són tots els coneixements adquirits: més enllà dels purament tècnics sobre ascensors, he adquirit un gran domini sobre el disseny 3D i disseny paramètric, i m’estic posant al dia amb la programació (a part del llenguatge propi d’AutomateWORKS, estic aprenent a programar en VisualBasic pel desenvolupament de macros en SolidWORKS).

A més, aquestes pràctiques m’han dut a un contracte indefinit com a enginyer, que també es un punt a tenir en compte.