Engineering quantum tunneling: publicació a Nature Communications

Els imants moleculars s’estan investigats intensament en l’actualitat per al seu gran potencial d’aplicació com a qubits per a computació quàntica, així com elements d’emmagatzematge d’informació. En efecte, els SIMs (Single-Ion Magnets en anglès) basats en lantànids presenten magnetització permanent i histèresi associades a un sol ió, el que permetria augmentar enormement la densitat d’emmagatzematge.

El funcionament d’aquest nou tipus d’electrònica (anomenada “spintrònica”), es basa en la capacitat d’aquests sistemes de mantenir dos estats estables, amb el spin electrònic “cap amunt” (1) o “cap avall” (0), ben separats per una barrera d’energia. No obstant això, hi ha diversos mecanismes que permeten la relaxació del spin entre els dos estats: d’una banda es pot produir una relaxació “lenta“, en la qual el spin es tomba “saltant” per sobre de la barrera energètica; però també pot donar-se una relaxació ultraràpida mitjançant “tunneling quàntic” a través de la barrera (Fig. 1). Per tant, de cara a realització de dispositius cal conèixer els factors que controlen el “tunneling quàntic“, per tal de bloquejar-lo en la mida que sigui possible.

En un treball recentment publicat a Nature Communications, investigadors de la Universitat de Copenhaguen, amb la col·laboració d’Elena Bartolomé (EUSS) i membres de l’ICMA-Saragossa han aconseguit demostrar com es pot reduir el “tunneling quàntic” dissenyant adequadament la simetria de l’imant molecular mitjançant enginyeria química.
En el treball es van sintetitzar dos SIMs basats en Disprosi (Fig. 2): el complex 1Dy amb simetria C4, i el 2Dy pràcticament idèntic però amb simetria lleugerament menor, D4d. Es varen determinar experimentalment els nivells energètics produïts per al camp cristal·lí diferent en cada cas. L’estudi de la dinàmica de relaxació d’aquests dos complexos fins a temperatures properes als miliKelvins, va permetre concloure que el complex amb major simetria presenta una taxa de relaxació per tunneling fins a 5 vegades menor (Fig. 3).

Blog EnginyersBcn: el nou espai de comunicació de l’enginyeria industrial 

L’enginyeria de l’àmbit industrial ja disposa del seu blog, per comentar i per compartir en un llenguatge entenedor, conèixer les novetats legislatives o per tractar esdeveniments d’interès. Es pot col·laborar enviant propostes d’article a comunicacio@ebcn.cat.

Un blog per tothom que estigui relacionat amb l’enginyeria i que vulgui participar, tots els punts de vista són importants. Trobareu tota la informació aquí.

 

10 anys de l’aplicació web de la Borsa de treball

El 25 d’abril de 2018 es van complir 10 anys des que es va posar en marxa l’aplicació web de la Borsa de Treball de l’EUSS. Va néixer amb la intenció d’agilitzar i facilitar la gestió de la Borsa de Treball, permetent l’àmplia difusió de les ofertes tant de pràctiques com de treball i l’accés dels usuaris a les mateixes de manera ràpida i eficaç.

En aquests 10 anys de funcionament s’han inscrit 1.202 estudiants i 933 empreses. A través d’aquestes empreses s’ha publicat un total de 3.836 ofertes, 1.301 de treball i 2.535 de conveni de pràctiques acadèmiques externes, generant-se més de 1.200 convenis. Són unes molt bones dades que esperem que segueixin augmentant i així potenciar, encara més, l’accés al món laboral i professional dels nostres estudiants i titulats.

Moltes gràcies a tothom que en formeu part, i aquelles i aquells que encara no hi sou, animeu-vos! Des del TIC i el SOIP seguim treballant per a aconseguir-ho! Aquí us facilitem l’enllaç a la web de la Borsa de Treball, on veureu la seva nova imatge.

Col·laboració de PDI internacional en l’assignatura de SIDir

El dia 18 d’abril el professor bulgar Angel Atanasov de la Technical University Sofia, va donar una master class de poc més d’una hora als estudiants de SIDir (Sistemes d’informació per a la direcció) fent una introducció a IT Service Management i Outsourcing & Vendor Management. L’assignatura la imparteixen els professors, César Latorre i Jordi Bachs.

L’Angel té un perfil particular, ja que dóna poques hores a la Technical University Sofia, i focalitza la seva dedicació professional a l’empresa privada. Actualment treballa per la filial búlgara de Coca Cola, destaca també per la seva expertesa en IT Service Management and IT Outsourcing.

El professor Xavier Gallardo de ponent a l’EPSS

El passat dia 17 d’abril, el Dr. Xavier Gallardo Rodríguez, Director del Màster en Direcció d’Empreses Industrials (DEI) i professor de graus de l’EUSS, va participar com a ponent a l’Escola Professional Salesians de Sarrià (EPSS) amb la conferència titulada “Innovació i desenvolupament tecnològic a les empreses industrials”, sobre la innovació a empreses industrials basada en les tecnologies necessàries per fer el que s’ha denominat la Indústria 4.0’, que permet a les indústries sistemes productius basats en fàbriques connectades que actuen de manera autònoma, eficient i flexible.

El Dr. Xavier Gallardo va explicar com es pot innovar per mitjà de l’explotació exitosa de tecnologies com internet de les coses, impressió 3D, fabricació additiva, robòtica, sensorització, realitat virtual i augmentada, o Big Data.

També va explicar la gran oportunitat i el paper fonamental que això representa pels graduats en perfils tècnics en aquestes tecnologies, per poder integrar-les de forma intel·ligent en els processos industrials i adaptar la regulació a la nova conjuntura, al mateix temps que es resolen nous problemes com la ciberseguretat.