El passat diumenge dia 24 de febrer l’EUSS va celebrar una nova jornada de portes obertes, d’11 a 14 h. L’objectiu d’aquesta jornada va ser que els futurs estudiants i els seus familiars poguessin tenir un primer contacte amb els laboratoris docents i amb el professorat del centre universitari.
Dins de la jornada es va celebrar a les 12.30 h, una sessió informativa a l’aula AE28 on es presentava tota l’oferta d’estudis de graus d’enginyeries industrials, la importància de treballar en equip, les tutories, el mètode “Engineering by doing“, els valors humanístics de l’EUSS com Escola Salesiana, etc. També van fer la seva aportació a les sessions informatives l’equip de l’EUSS MotorSport de la Formula Student, una modalitat de competició automobilística per estudiants universitaris que reuneix a diferents equips de tot el món.
Els futurs estudiants interessats van ser presents a les instal·lacions, laboratoris, aules, etc. així com estudiants actuals de l’EUSS que van voler gaudir de la jornada, tots ells acompanyats per les seves respectives famílies.
Dins de la Jornada de Portes Obertes es va estrenar un “Nou Vídeo” de la proposta Educativa Salesiana de Sarrià, que resumeix les tres institucions educatives (col·legi Santa Dorotea – Salesianes de Sarrià, Salesians de Sarrià – EUSS). Vista des del punt de vista de l’Elena Martín, una antiga alumna dels altres dos centres i actual estudiant de l’EUSS. Us convidem a veure el vídeo.
Un grup de professores i professors de l’EUSS van realitzar els passats dies 13 i 20 de febrer un curs sobre, Aprenentatges Basat en Projectes (ABP).
El curs s’emmarca dins del Pla de Formació i ha tingut per objectius conèixer les claus per al disseny d’un projecte d’aprenentatge que suposi una experiència memorable per a l’alumnat en els contextos propis dels participants al taller, utilitzar el canvas de disseny de projectes i la línia del temps com a eines de creativitat i diàleg professional, i revisar críticament els projectes dissenyats tant per part del formador com pels iguals.
El passat dijous 14 de febrer els alumnes del grau en enginyeria elèctrica i alguns professors van visitar la Central Hidroelèctrica de Flix.
Els tècnics d’Endesa els van explicar amb molt de detall les parts de la central i les seves característiques del funcionament. És una visita molt agraïda per poder veure i distingir tots els equipaments d’aquestes tipologies de centrals, emmarcades en la categoria de règim especial o energies renovables.
Un resum de les característiques d’aquesta central és que es tracta d’una central d’aigua fluent a on capta l’aigua d’una presa de gravetat, a peu del poble de Flix i es canalitza cap a la central. La presa deixa sortir un cabal mínim ecològic del riu Ebre. El cabal que hi passa per la central és de 4 Hm3/s (400 m3/s) i genera una potència d’uns 42 MW (4 generadors de 10,55 MW). La turbina és de tipus Kaplan que gira a 125 rpm. La longitud de la presa és d’uns 400 m i alçada de 15,5 m a una cota de 41 m sobre el nivell del mar, i el salt brut màxim de la central és de 12,1 m. També va ser molt interessant veure com un dels tècnics va mostrar la maniobra d’obrir/tancar comportes de la presa.
El passat dimecres dia 20 de febrer a Martí–Codolar es va celebrar la “V Jornada Salesiana de Comunicació” que en aquesta edició es va desenvolupar i també es va poder analitzar les situacions de crisis i la feina que cal fer en la societat actual dins la comunicació.
L’assistència va ser de més de 80 persones del món de la comunicació de les cases salesianes d’Espanya i de Portugal. En Joan Ramon Molero, Responsable de Promoció i Comunicació de l’EUSS, va ser un dels participants de la Jornada. Per altra banda i com experts del món de la comunicació corporativa i situacions de crisis es va comptar amb la presència de l’Albert Sáez i d’en Josep Maria Brugués. Podeu trobar més informació aquí.
El cap de setmana dels dies 16 i 17, l’EUSS va organitzar a les seves instal·lacions, la seva 7a edició de la FIRST LEGO League Barcelona (#FLLBCN_EUSS), i 13a edició a la ciutat d’aquest torneig de Robòtica Educativa que combina ciència, tecnologia i valors al voltant d’un mateix repte mundial per a tots els equips FLL. En aquesta edició la temàtica ha estat “IntoOrbit” amb Airbus com a partner temàtic per la seva especialització amb el món de l’espai.
Els dos tornejos #FLLBCN_EUSS van acollir a 20 dissabte i 20 diumenge, fent un total de 40 equips durant tot el cap de setmana, amb una gran afluència d’escoles i extraescolars del districte Sarrià – Sant Gervasi; que van posar a prova el seu talent investigador per fer front al desafiament “IntoOrbit” i van presentar les seves propostes de solucions per fer llargues estades a l’espai.
Tant dissabte 16 com diumenge 17 hi havia nou premis i una menció GIA, i tots dos dies hi havia dos premis que obtenien passi a la Gran Final FLL que aquest any serà a Costa Adeje, Tenerife el cap de setmana del 23 i 24 de març, amb una gran festa de la 13è aniversari de la #FLL a Espanya.
En aquesta edició hem fet tornar a pujar a tots els entrenadors dels equips #FLL per retre’ls un petit homenatge just abans d’entregar el premi al millor entrenador, mantenint i institucionalitzant la innovació proposada i efectuada en l’edició anterior, però a més cal afegir que el diumenge aquest premi va ser lliurat per l’Òscar, l’speaker que ens ha acompanyat al llarg de gairebé les 7 edicions, i 14 tornejos que l’EUSS ha preparat.
En aquesta edició la innovació ha vingut de la mà dels projectes científics doncs s’ha habilitat una aula exclusiva per tenir els resums dels equips, i oferir un full en blanc als visitants per deixar constància del seu suport a l’equip.
FIRST LEGO League és avui una realitat consolidada al nostre país gràcies a l’esforç d’una àmplia base de voluntariat, als joves i a les seves famílies i al reconeixement institucional i social que ens han acompanyat tots aquests anys, i la #FLLBCN_EUSS va comptar amb la col·laboració de més de 80 voluntaris durant tot el cap de setmana (alguns participant un dels dos dies, i molts fent-ne doblet).
Segons els organitzadors “entre participants, públic, mitjans de comunicació i voluntaris es va estar al voltant d’unes 1.000 persones”; i també ens transmeten que ambdós dies van ser molt intensos però alhora molt gratificants, perquè s’havien aconseguit “dos torneigs brillants, il·lusionadors, energètics i plens de cortesia professional”. L’organització va ser molt exitosa, com en les quatre edicions anteriors, i tots els col·lectius van quedar molt contents i satisfets.
Els premis:
Dissabte, 16/02/2018: 1r Premi Fundación Scientia al guanyador 9-Robochefs.
Diumenge, 17/02/2018: 1r Premi Fundación Scientia al guanyador 1-Ubuntu.
Dissabte 16/02/2019 2n Premi 7-ELS LLAGOSTINS. Diumenge 17/02/2019 2n Premi 11-War 56. Es pot veure la resta de premis al següent enllaç.
Però a banda d’aquells que ho van poder viure en directe
també alguns mitjans i xarxes del Social Media es van fer ressò, així com les
fotos fetes per l’organització.
Agraïments com sempre a tots els Equips, voluntaris,
famílies i patrocinadors que van contribuir en aquesta nova edició. Moltes
gràcies i fins a la propera!!!
…i gràcies també al suport dels patrocinadors: Districte Sarrià-Sant Gervasi de l’Ajuntament de Barcelona, Caixa d’Enginyers, ecoMaús, Sertec, Mitsubishi Electric – Photo Printing Solutions, Edebé, i altres empreses col·laboradores que van fer diferents aportacions. També cal destacar la presència de membres de l’equip EUSS MotorSport durant els dos dies que han permès als visitants veure el seu vehicle de competició Formula Student. En Ferran Martí, el seu TeamLeader actual, va ser l’encarregat els dos dies de lliurar el premi a l’emprenedoria, com a bon exemple de la seva iniciativa.