Passat, present, però sobretot… futur!

Carles Rubio

Carles RubioAquest any 2014 s’han complert 20 anys de l’activitat acadèmica de l’EUSS. És una efemèride respectable, d’aquelles que conviden a mirar enrere, i més encara en una institució que té tants projectes de cara al futur. El febrer de 1994 es va establir el conveni amb la UAB que actualment regeix la vida econòmica de l’escola, i des d’aleshores han passat pel nostre centre milers d’alumnes.

En un món que convida a les presses, amb poc temps per a la reflexió i una forta pressió dels resultats, el paper de  l’ensenyament universitari esdevé més important que mai. El valor de l’experiència no sempre gaudeix de la popularitat que mereixeria -tots hem sentit a parlar de pre-jubilacions desafortunades en temps de crisi-, però no hi ha dubte que és un factor clau.

Dit d’una altra forma: el passat, el bagatge personal i professional, és la millor motxilla per anar ben equipats al futur. Per això, al llarg d’aquests 20 anys, a l’EUSS no hem deixat de repassar els aprenentatges adquirits durant aquest temps, amb la intenció de posar-los al servei dels nostres alumnes.

Al llarg dels darrers anys, a més, s’ha produït un interessant acostament del món universitari al món empresarial. A l’EUSS ja fa temps que creiem en el valor d’aquesta sinergia, i d’aquí que hàgim posat en marxa iniciatives orientades a l’emprenedoria, a l’acostament dels alumnes a l’empresa, a l’adquisició de coneixements pràctics…

Ara arriben nous reptes per als futus enginyers (i enginyeres!). La internacionalització dels projectes, l’especialització, la velocitat dels canvis… tot plegat torna a dibuixar un panorama complex i ple d’obstacles. Però els obstacles, com és sabut, estan per superar-se, i a l’EUSS tenim la millor combinació possible per afrontar-lo: l’experiència del passat… i la il.lusió pel futur.

Maria Llorca i Joan Costa premiats sota una temàtica comuna: the Internet of Things

Els alumnes de l’EUSS Joan Costa i Maria Llorca han estat guardonats amb diferents premis però sota una temàtica comuna: the Internet of Things.P1050487

En Joan Costa, alumne de segon curs del grau d’enginyeria en Organització Industrial, ha estat seleccionat per fer una estada de 15 dies a la central a Xina de l’empresa Huawei, gràcies al programa de formació per estudiants “El futur de les TIC” proposat per l’EOI. El Joan Costa ha basat el seu treball en la temàtica ‘The Internet of Things’, ja que ha considerat que era un tema d’actualitat i, alhora,  podia tenir molt de recorregut en els propers anys. L’empresa Huawei on ha realitzat l’estada és una de les empreses xineses del sector de la telefonia mòbil que té més quota de mercat.

En Joan Costa, explica que la seva estada no podria haver anat millor: “el tracte per part de Huawei ha estat sempre exquisit. Hem tingut la possibilitat de fer turisme per Beijing, Hong Kong i Shenzhen. Conèixer una nova cultura, fins i tot, una mica de la llengua, i hem après coses sobre les TIC. Ha estat fantàstic!”. Comenta que el més profitós del viatge ha estat poder veure com funciona una multinacional d’aquest nivell des de dins i tenir la possibilitat de parlar de tu a tu amb els seus directius i treballadors. També li ha semblat interessant conèixer una mica en profunditat la mentalitat i manera de fer de la societat xinesa.

“Iniciatives com aquesta són les que realment t’ajuden a créixer tant personal com professionalment perquè pots veure com funciona el món de l’empresa des de dins i alhora et permeten gaudir d’una experiència internacional. Per mi ha estat una experiència extremadament enriquidora”, conclou.

D’altra banda, la Maria Llorca, alumne de segon curs del grau d’enginyeria en Electrònica Industrial i Automàtica, ha guanyat el premi “Sustainable Energy” en l’edició 2014 del concurs EmprènUPC, formant part de l’equip ZOE (amb tres estudiants enginyeria de la UPC i un estudiant d’Administració i Direcció d’Empreses d’ESADE). El projecte ha consistit en el desenvolupament d’un sistema domòtic per a la llar integrant l’Internet de les coses.

 

 

Imants iònics de Dy basats en α-furoats

Imants iònics de Dy basats en α-furoats

Els imants iònics s’estan investigant intensament en l’actualitat per la seva rica fenomenologia física i la seva potencial aplicació en espintrònica. La professora Elena Bartolomé (EUSS), en col·laboració amb l’Institut de Ciència de Materials d’Aragó (ICMA-CSIC), l’Institut de Química de Chisinau (Moldavia) i l’Institut de Química de Iasi (Romania) acaba de publicar un article sobre el comportament magnètic d’un nou imant iònic basat en el Dy. En aquest treball es descriu com l’estat dinàmic dels espins es congela a molt baixes temperatures fins a aconseguir un estat magnètic ordenat de llarg abast.

foto_2L’Elena Bartolomé és professora del Departament de Mecànica de l’EUSS. Es dedica a la docència a l’EUSS però la seva curiositat i passió per trobar coses noves ha fet que dediqui part del seu temps a la recerca. Va estudiar Ciències Físiques a la Universitat de Saragossa i es vaig doctorar en Física Aplicada a la Universitat de Twente (Holanda) l’any 2002. Després va treballar com a “post-doc” a l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i al Grup d’Electromagnetisme de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) fins que es va incorporar a l’EUSS. Dins del camp de la Física Experimental, s’ha especialitzat en la recerca de les propietats magnètiques a molt baixes temperatures de materials funcionals, com els Superconductors i els Imants Moleculars.

[Article: “Magnetic relaxation versus 3D long-range ordering in {Dy2Ba(α-fur)8}n furoate polymers”, E. Bartolomé, J. Bartolomé, S. Melnic, D. Prodius, S. Shova, A. Arauzo, J. Luzón, L. Badía-Romano, F. Luis and C. Turta, Dalton Transactions (2014), DOI: 10.1039/C4DT00538D].

 

La universitat acull el CampTecnológico per segon any consecutiu

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) torna a ser seu, per segon any consecutiu, del campus tecnològic de Catalunya adreçat a més de 500 infants i joves. Aquest estiu, uns 140 nens s’han apuntat al CampTecnológico que té l’objectiu de despertar i potenciar les vocacions científiques i tecnològiques dels més petits a través de l’oci, l’aprenentatge i el joc. Desenvolupar jocs i aplicacions per a mòbils, aprendre robòtica amb peces de Lego, crear videojocs o un curs exclusiu per a noies per a introduir-les en el món tecnològic han estat algunes de les activitats d’aquest any.

Aquesta iniciativa que segueix el model formatiu d’altres projectes dels Estats Units té la finalitat de fomentar el treball en equip, la innovació, la creativitat i la col·laboració entre companys. L’èxit en l’edició de l’any passat i d’edicions d’altres comunitats com el País Basc, on hi ha la seu original, són la clau de la consolidació del CampTecnológico, que ha permès el recolzament de diferents institucions públiques i privades. Durant aquesta edició l’esdeveniment s’ha ampliat i ha proposat una oferta de fins a sis formats diferents: campaments d’estiu, activitats extraescolars, programes per a nens amb altes capacitats, formació a professorat, tallers i clubcamp per a esdeveniments, reunions o festes.camptec

Els participants de CampTecnológico a l’EUSS han aconseguit posar en marxa un àudio fent una cadena humana entre els 140 alumnes i els 15 monitors.