Mario Lanza, Alumni EUSS i investigador en nanoelectrònica a la Xina, als mitjans de comunicació, i Píndoles de Recerca per als estudiants

El Dr. Mario Lanza, alumni EUSS, va finalitzar els seus estudis d’ETI Electrònica l’any 2004. És expert en nanotecnologia i guanyador del prestigiós premi Young 1000 Talent. Actualment, comença un nou projecte al Guangdong Technion-Israel Institute of Technology, després de ser professor associat a la Universitat de Soochow (Xina). Dirigeix ​​el seu propi grup de recerca en el camp de la nanotecnologia amb finançament públic. En concret, la seva investigació actual se centra en la fabricació de memòries electròniques capaces d’emmagatzemar grans quantitats d’informació. Anteriorment, ha desenvolupat la seva activitat professional centrada en aquest àmbit al voltant del món.

Durant el mes de febrer va estar de visita per Barcelona, ja que va estar impartint una gira de conferències en diferents universitats europees, així com d’entrevistes en diversos mitjans de comunicació. Podeu escoltar les entrevistes que va oferir a RNE i Ràdio Sant Boi.

També va ser el protagonista de La Contra de La Vanguardia del dia 1 de març de 2018.

Relacionat amb el món de la investigació, la setmana del 12 de març es va iniciar el cicle de xerrades “Píndoles de Recerca”, una iniciativa de l’Àrea de Recerca de l’EUSS per a donar a conèixer als estudiants la investigació que fan els seus professors, en el context de les assignatures que estudien.

Enguany hi ha programades 11 “Píndoles” sobre temes molt actuals en l’àmbit dels materials aplicats (“Materials Superconductors per cables de 2a generació”, “Imants moleculars”, “Composites”), la gestió de l’energia Smart Grids, nous dispositius electrònics (“Fabricació per electrospray de dispositius electrònics”), la química aplicada (“Síntesis eficient de molècules”, “Monitoratge de processos químics per ultrasons”, “Control de qualitat en la indústria farmacèutica”, “Optoacústica”) o les simulacions “Simulació per agents”.

Gran èxit de la nova edició de la FIRST LEGO League Barcelona a l’EUSS i fites dels classificats de l’Escola a la Gran Final

El cap de setmana del 17 i 18 de febrer l’EUSS va organitzar, a les seves instal·lacions i per segona vegada a Sarrià, la seva 6a edició de la FIRST LEGO League Barcelona (#FLLBCN_EUSS). Alhora, es tractava de la 12a edició a la ciutat d’aquest torneig de robòtica educativa que combina ciència, tecnologia i valors al voltant d’un repte mundial comú. En aquesta ocasió, la temàtica va ser “Hydro Dynamics”, amb Aigües de Barcelona com a partnertemàtic, que va aportar diferent tipus de recursos, però sobretot un bon nombre de voluntaris fent de jutges per la seva especialització en el món de l’aigua.

Els dos tornejos #FLLBCN_EUSS van acollir la participació de 44 equips (20 dissabte i 24 diumenge), especialment provinents del districte Sarrià-Sant Gervasi, i que formen part dels més de 1.750 equips #FLL i 6.000 participants, distribuïts en 32 tornejos per tota Espanya. Els equips van posar a prova el seu talent investigador per fer front al desafiament “Hydro Dynamics” i van presentar les seves propostes de solucions per millorar la gestió de l’aigua. Dissabte 17 es van entregar 9 premis i diumenge 18 el nombre a ser de 12, però els dos dies es van entregar dos trofeus que obtenien passi a la Gran Final FLL, que aquest any s’ha celebrat a Logronyo el cap de setmana del 10 i 11 de març, amb una gran festa del 12è aniversari de la #FLL a Espanya.

FIRST LEGO League és avui una realitat consolidada a Espanya gràcies a l’esforç d’una àmplia base de voluntariat, als joves i a les seves famílies i al reconeixement institucional i social de tots aquests anys. De fet, la #FLLBCN_EUSS va comptar amb la col·laboració de més de 140 voluntaris durant tot el cap de setmana (alguns participant un dels dos dies, i molts fent-ne doblet).

Segons els organitzadors, “entre participants, públic, mitjans de comunicació i voluntaris es van rondar les 1.000 persones” i també van transmetre que ambdós dies van ser molt intensos però alhora molt gratificants, perquè s’havien aconseguit “dos torneigs brillants, il·lusionadors, energètics i plens de cortesia professional”. L’organització va ser molt bona, com en les quatre edicions anteriors, i tots els col·lectius van quedar molt contents i satisfets.

Els premis van ser els següents:

  • Dissabte, 17/02/2018: 1r Premi Fundación Scientia al guanyador Equip 20 – Enginyleds. 2n Premi Ajuntament de Barcelona al guanyador Equip 12 – Water Is Life.
  • Diumenge, 18/02/2018: 1r Premi Fundación Scientia al guanyador Equip 10 – Ubuntu. 2n Premi Ajuntament de Barcelona al guanyador Equip 15 – Wawot.

Però, a banda d’aquells que ho van poder viure en directe, també alguns mitjans i xarxes es van fer ressò, i es poden consultar les fotos fetes per l’organització.

Twitter @FLLBCN_EUSS / Instagram @FLLBCN_EUSS

Hashtags: #FLLBCN_EUSS #FLL #HydroDynamics #Voluntaris

Agraïments com sempre a tots els equips, voluntaris, famílies i patrocinadors que van contribuir en aquesta nova edició. Moltes gràcies i fins a la propera! I gràcies també al suport dels patrocinadors: Districte Sarrià-Sant Gervasi de l’Ajuntament de Barcelona, Caixa d’Enginyers, Mitsubishi Electric–Photo Printing Solutions, ecoMaús, TelInformática, Edebé, i altres empreses col·laboradores.

A continuació podeu consultar els impactes als mitjans:

En la recta final del repte, els dies 10 i 11 de març es va organitzar a Logronyo la Gran Final FLL d’aquesta 12a edició del torneig estatal, on van participar un total de 55 equips de tot el territori espanyol. Els equips classificats es van desplaçar fins allà per participar a l’última fase, on van presentar els seus projectes científics i van posar a prova el disseny, construcció i programació dels seus robots.

L’EUSS també va voler participar a la Gran Final amb la presència de voluntaris: el Cèsar Latorre va fer d’àrbitre i en Joan Ramon Molero de fotògraf i responsable de xarxes socials. El Cèsar va tenir l’honor de fer entrega del “2n Premi a l’Estratègia i Innovació HydroPaws de FLL Almería”.

Cal destacar que dels 4 equips classificats a la #FLLBCN_EUSS, el grup Wawot va ser  mencionat per anar als GIA (Global Award Innovation). El dissabte 10 de març per la nit va tenir lloc la trobada de socis, on es va fer entrega als representants de l’EUSS, Cèsar Latorre i Joan Ramon Molero, de la distinció com a “Socis Excel·lents” pels seus 6 anys com a socis i els seus 12 tornejos realitzats.

Els “Bon dia” dels mesos de febrer i març

Ja s’ha posat en marxa en aquest segon semestre del curs 2017-2018 els “Bon dia”. Aquesta activitat forma part d’una de les que estan plantejades en el projecte universitari de l’EUSS.

La temàtica del “Bon dia” del mes de febrer ha girat entorn el tema de la pràctica del somriure, de les expressions de la cara i els ulls, què ens diuen? Què i com es pot practicar? Què pràctica cadascú? Us convidem a escoltar un exemple per començar a practicar.

En el mes de març s’ha treballat “Les patologies de l’Homo mòbil” com pot afectar a la salut l’ús i l’abús del mòbil, així com consells per prevenir possibles patologies.

Descobreix-te!!!

El passat dia 14 de març va tenir lloc la sessió formativa, “Descobreix-te” que va anar a càrrec de la Sra. Elisenda Renom, que en aquesta ocasió va voler donar a conèixer com és d’important l’observació i la meditació.

S’està més connectat i amb més tecnologia, però desconnectats de nosaltres mateixos i les persones se senten més soles i buides. S’està davant d’un dels reptes més importants del nostre segle, aprendre a sobreviure a l’evolució sense perdre la capacitat de ser i sentir-se humans.

La meditació és una eina d’autoconeixement que et posa en contacte amb tu mateix. Per conèixer alguna cosa és necessari observar-la, així es pot definir la meditació com un espai que et dónes a tu mateix per descobrir-te  a través de l’observació. Quan s’està davant d’una escultura, sempre es realitzen lectures subjectives des del món intern de cadascun, influenciat per condicions climatològiques, moment històric, cultura, etc. Quan s’observa el que es fa és una traducció del que cadascú veu a través d’unes “lents” subjectives.

Quan et coneixes a tu mateix és més fàcil gestionar-te, saber que vols, prendre decisions d’acord amb els teus valors i objectius, construint una vida coherent amb tu, respectant qui ets i la teva essència.

Per tant, meditar és l’important? Meditar no és una fi en si mateix. Així que no, meditar és una eina, un vaixell, un camí que porta a cada persona a entrar en el silenci, l’atenció, l’escolta d’un mateix, l’autoconsciència, el fet d’estar present, quedar-te observant, etc.

Deixar la ment en blanc és impossible, si es busca això a través de la meditació o alguna altra forma serà impossible. Meditar és aprendre a mirar als pensaments de “lluny” i deixar-los passar, és a dir, no desenvolupar els pensaments i idees, solament observar i deixar que passin. Així doncs el més important, és observar!

Publicació d’un article sobre desgast en pròtesis de maluc

EL professor de l’EUSS Pablo Sevilla, ha publicat recentment l’article “Wear in Two Cases of Ceramic on Ceramic Total Hip Arthroplasty After 30 Years Follow Up”a la revista Biomedical Journal of Sccientific & Technical Research. Aquest treball s’emmarca en l’àmbit dels Materials per a Biomedicina, i s’ha realitzat amb la col·laboració del grup BBT de la UPC i diversos hospitals i centres de traumatologia. Els recobriments de Ceràmica sobre Ceràmica (en anglès CoC) s’han utilitzat en pròtesis de maluc durant més de 40 anys, amb excel·lents taxes de supervivència però, fins ara, no s’havia portat a terme cap estudi sobre el desgast dels materials al llarg del temps.

En l’estudi ara publicat, s’han analitzat dues pròtesis de maluc que havien estat utilitzades per pacients actius durant més de 30 anys. L’esfericitat, rugositat i microtopografia es van caracteritzar mitjançant profilometria i interferometria, mentre que el desgast de les superfícies es va estudiar per microscòpia SEM. Els resultats obtinguts confirmen que els tipus de pròtesi ceràmica-ceràmica tenen un bon comportament al desgast fins i tot després de 30 anys en servei.