- La investigació obre un nou horitzó en el camp dels sistemes d’encriptació avançats, necessaris en aplicacions de la vida diària, com l’enviament de missatges, la generació de contrasenyes, o la codificació de bases de dades.
- Actualment a la King Abdullah University of Science and Technology d’Aràbia Saudita, l’equip que lidera l’Alumni de l’EUSS és un dels més prestigiosos del món en el camp dels circuits electrònics fets amb materials bidimensionals.
El professor català Mario Lanza ha desenvolupat un sistema d’encriptació de dades electròniques mitjançant materials bidimensionals. Els resultats d’aquesta investigació són el tema de portada de l’últim número de la revista Advanced Materials, una de les més prestigioses del món científic.
Lanza i el seu equip recullen en un ampli article titulat Advanced Data Encryption using 2D Materials la investigació revolucionària que duen a terme a la King Abdullah University of Science and Technology (Aràbia Saudita). El seu treball en el camp de la nanoelectrònica amb materials bidimensionals ha donat com a resultat la creació d’un sistema d’encriptació avançat.
El grup de recerca ha desenvolupat un circuit de generació de codis numèrics aleatoris, similars als que utilitzem per fer pagaments online, però que consumeixen una menor potència. Això és possible gràcies a l’ús d’un material bidimensional anomenat nitrur de bor hexagonal. En la fabricació, només s’han fet servir processos 100% compatibles amb la indústria (com deposició química de vapor i transferència humida), cosa que fa que es tracti d’un sistema molt atractiu per al sector dels semiconductors.
Els resultats obtinguts obren un nou horitzó en el desenvolupament de sistemes d’encriptació avançats, necessaris en aplicacions de la vida diària, com l’enviament de missatges, la generació de contrasenyes, o la codificació de bases de dades, entre d’altres.
El treball de Lanza és també una contribució molt important per a la implementació de materials bidimensionals en circuits microelectrònics, un dels principals objectius dels programes de finançament de la Unió Europea. El fet que els circuits es fabriquin amb materials bidimensionals els fa molt atractius per als dispositius lleugers i flexibles, i la internet-of-everything (IoE), doncs són altament flexibles, transparents, i consumeixen poca potència.
Mario Lanza és un investigador català, graduat a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), que va decidir marxar a l’estranger a desenvolupar la seva carrera científica, i ha treballat a algunes de les millors universitats del món, com la Stanford University (Estats Units), la University of Manchester (Regne Unit) o la Peking University (Xina). Acaba de fitxar per la King Abdullah University of Science and Technology (KAUST, Arabia Saudí), atret per la inversió de recursos que els països d’Orient Mitjà estan destinant a la investigació per tal de diversificar la seva economia i fer-la menys dependent del petroli.
El responsable dels Alumni EUSS, Joan Yebras, es congratula pels progressos d’un dels graduats més brillants de l’escola universitària. «La seva activitat és meteòrica des de totes les perspectives: l’acadèmica, creant coneixement en el seu àmbit a les universitats més prestigioses del món; la productiva, publicant articles destacats molt sovint a les revistes de major impacte dins del seu àmbit; la interdisciplinar, liderant equips de recerca cap a l’èxit, fins i tot en temps de pandèmia; i en la visió de les temàtiques a investigar, resolent problemes reals i permetent que, amb un mínim desenvolupament tecnològic, les seves troballes es puguin implementar a la vida real».
L’article aparegut a Advanced Materials s’afegeix a la llarga llista de publicacions de l’equip que lidera Mario Lanza, cosa que el situa com un dels científics més influents en el món en el camp dels circuits electrònics fets amb materials bidimensionals.
Enllaç a la publicació: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/adma.202100185