Una investigadora de la Universitat de Cantàbria desenvolupa part del seu projecte de tesi doctoral amb una estada de recerca a l’EUSS

Del 17 a l’11 d’octubre, Neila Campos, docent del ‘Departamento de matemàtica aplicada y ciencias de la computación’ de la Universitat de Cantàbria, ha desenvolupat part del seu projecte de tesi doctoral amb l’alumnat de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS).

Una cinquantena d’estudiants de les assignatures de Projectes d’Enginyeria en Organització Industrial i Gestió de Cadena de Subministraments, impartides pels docents Keivan Amirbagheri i Roberto Arjones, han participat en l’estudi sobre la percepció d’un Laboratori Virtual (programari desenvolupat pel Dr. Angel A. Juan i adaptat per Campos, amb Python) a través d’un taller sobre mètodes de simulació i heurístiques aplicats al transport logístic. En l’estudi també han participat estudiants de la Universitat de Cantàbria i de TUDelf.

Campos, que es troba a l’àrea de didàctica de les matemàtiques de la seva universitat, actualment cursa la recta final del doctorat a la UOC. Un doctorat que dirigeix el Dr. Antoni Pérez, docent de l’EUSS i la UOC, i la Dra. María Nogal de la Universitat de Delft University of Technology.

Els estudiants han valorat l’activitat de forma positiva: “És un tema molt interessant, real i d’actualitat”. I expliquen com s’ha modificat algunes de les seves percepcions inicials: “El determinista no és sempre el millor” o “l’aleatorietat pot comportar a vegades un estalvi”.

Finalment, Neila Campos ha destacat de la seva estada la bona acollida del personal del centre, les facilitats que ha tingut per desenvolupar la seva feina aquests dies, la bona organització i la neteja de les instal·lacions.

L’EUSS rep la visita d’un institut de tecnologia de Nova Zelanda

William Tregidga, Head of International Development de la Nelson Marlborough Institute of Technology (NMIT), ha visitat l’EUSS amb finançament del projecte Erasmus + KA 171. La visita, que ha tingut lloc aquest 25 de setembre i ha servit per aprofundir en opcions de col·laboració entre l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i la NMIT, un dels centres de Te Pūkenga – New Zealand Institute of Skills and Technology.

Des del Servei de Relacions Internacional de l’EUSS, el professor Jordi Cruz ha acompanyat a Tregidga en la visita a la universitat. A més de les opcions de col·laboració, durant la trobada també s’han buscat maneres d’internacionalització de l’EUSS a Nova Zelanda.

El dijous 26 de setembre, l’estada de Tregidga ha continuat visitant l’Àrea de Relacions internacionals (ARI) de la UAB, on juntament amb Cruz s’han reunit amb Katja Schustakowitz, la directora de l’ARI, i Montserrat Alegre, cap de relacions institucionals de l’ARI. En aquesta trobada s’ha tractat la possibilitat de signar un acord entre NMIT i la UAB per tal que els alumnes de l’EUSS també se’n puguin beneficiar dins de l’UAB Exchange Programme. 

A la UAB amb Montserrat Alegre (Relacions institucionals de l’ARI de la UAB), Katja Schustakowitz (Cap de ARI UAB) i Will Tregidga

Tornen els ‘Dimecres de la Ciència’ i les reunions del Grup de Recerca aquest curs 2024 – 2025

Aquest dimecres 2 d’octubre ha tingut lloc el primer ‘Dimecres de la Ciència’ del curs 2024-2025 organitzat des del Departament de Recerca de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS). Els treballs que es presenten durant aquestes jornades formen part del mateix grup d’investigació. El primer correspon a la primera gran fita dins de la vida d’un/a investigador/a i el segon és l’inici d’un nou projecte.

Questioning statistics for business administation through study and reserarch paths’ a càrrec de la Dra. Kristina Markulin

En primer lloc, la Dra. Kristina Markulin ha presentat un resum del seu treball de tesi doctoral titulat: ‘Questioning statistics for business administation through study and reserarch paths‘ que va defensar el 27 de juny del 2024. El treball presentat és el compendi de quatre articles ja publicats i és el primer pas a superar pel que segur serà una gran carrera investigadora.

Introducció de l’àlgebra: el cas d’Innovamat a càrrec del Sra. Cèlia Cortés

En segon lloc, la Sra. Cèlia Cortés ha presentat el seu problema d’investigació sobre un estudi epistemològic de l’àlgebra escolar a partir de l’anàlisi de la proposta curricular de l’empresa Innovamat. La Cèlia ha iniciat aquest setembre 2024 el seu doctorat industrial, modalitat que permet a les empreses desenvolupar projectes de I+D de forma conjunta amb la universitat. Els directors de tesis del treball són la Marianna Bosch i l’Ignasi Florensa.  

En acabar la formació, ha tingut lloc la segona reunió del Grup de Recerca del curs. Entre d’altres, s’han presentat els resultats de la memòria de recerca 2024 – 25 i el pressupost pel període agost 24 – agost 25. S’han exposat els canvis dels ítems de definició de l’índex d’activitat de recerca i s’han presentat els avenços en la concreció de les noves àrees del grup de recerca.

L’EUSS inaugura el curs reflexionant sobre l’esforç amb Mireia Cammany

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ha convidat la directora general adjunta d’EPI Industries, Mireia Cammany, per obrir el curs acadèmic 2024 – 2025. La també vicepresidenta de PIMEC i membre del patronat de la Fundació Rinaldi ha parlat sobre ‘Esport, Universitat i Empresa: La cultura de l’esforç sempre té recompensa’. L’acte d’inauguració del curs acadèmica ha tingut lloc aquest dimecres 2 d’octubre a la sala d’actes de l’EUSS.

Cammany, durant la seva presentació, ha parlat de la seva experiència en l’àmbit de l’esport, de la universitat i també de l’empresa. La seva vinculació amb l’EUSS, com a membre del patronat de la Fundació Rinaldi, l’ha descrit com “una gran troballa”. Cammany va arribar a la universitat per aportar el seu coneixement del món empresarial i alinear les necessitats del sector amb els estudis dels alumnes i el que s’ha trobat, al cap dels anys, ha estat “un retorn total amb una gran recompensa”, ha dit.

A més de Cammany, també ha participat en la lliçó inaugural Iu Vila, alumni de l’EUSS i enginyer a EPIDOR Seals and Rubber Technology. Vila també ha parlat de la seva experiència amb l’esport, la universitat i l’empresa. En la seva ponència, Vila ha animat els alumnes ha perseguit els seus objectius: “Si tens una direcció clara, il·lusió i molta organització, pots aconseguir allò que et proposis”.

Una idea que també ha repetit Cammany per tancar la lliçó inaugural. “Feu el que feu, feu-ho amb passió, amb interès i amb intensitat”, hi ha afegit. I ha acabat amb una frase del seu pare: “Si sembres, sempre reculls”.

L’acte d’inauguració l’ha obert el director de l’EUSS, Ignasi Florensa, donant la benvinguda als alumnes i als assistents. L’encarregat de tancar l’acte ha estat el president del patronat de la Fundació Rinaldi, Orlando González qui ha desitjat un bon curs a tothom i ha remarcat la idea de “futur” que enguany els salesians treballen. “El futur és a les mans d’aquells qui són capaços d’agafar les oportunitats”, ha conclòs.

Després de l’acte, els assistents han pogut compartir una estona al claustre de la universitat amb un petit refrigeri. Mireia Cammany i Iu Vila han aprofitat aquesta estona per conèixer l’equip d’EUSS MotorSport, els seus integrants i la seva organització.

Per què apuntar-se a un programa de mobilitat de l’EUSS?

L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ofereix un munt de possibilitats per fer una estada a un país estranger. Són oportunitats disponibles per alumnes, professorat i personal de tota la universitat i que són molt enriquidores. Però, sovint, per manca d’informació o per neguits diversos no fem el pas per accedir a un d’aquests programes. En parlem amb en Jordi Cruz, membre del Servei de Relacions Internacionals de l’EUSS, i descobrim totes les possibilitats que ens ofereix la universitat en l’àmbit de la mobilitat.

En Jordi, que també és professor i investigador, explica que el Departament de Mobilitat ofereix opcions a tot alumne, personal d’administració i serveis i professor que vulgui fer una estada fora. Aquestes estades no només es concentren a la Unió Europea, sinó que poden ser en altres universitats arreu del món on l’EUSS té convenis. Un exemple d’aquests acords és el de la Portland State University, als Estats Units, que s’ha signat recentment.

I què aporten aquestes mobilitats? En Jordi ho té molt clar: “El fet d’estar fora t’obliga a sortir de la teva zona de confort i fer-te valdre per tu mateix o per tu mateixa”. A més, l’experiència a l’estranger, “et permet desenvolupar-te en una llengua que no és la teva i viure en una casa que no és la teva”.

Com a docent, el professor de física, química i enginyeria mediambiental assegura que fer una estada fora de l’EUSS ajuda a veure com funciona la feina en un país diferent i en un entorn que no és l’habitual. Una possibilitat que també pot tenir un PAS i que permet “donar idees per implementar coses aquí”.

De la seva experiència personal a l’estranger, en Jordi en destaca els contactes que ha pogut fer en l’àmbit de recerca. “Fer una estada fora m’ha ajudat molt a seguir avançant en aquest àmbit perquè he conegut gent i he pogut dur a terme experimental”, diu. Són oportunitats que “no hagués pogut dur a terme sense el finançament de la Unió Europea”.

A més de la recerca, en Jordi explica que ha estat “superpositiu” tractar amb alumnat totalment diferent: “No només pel que fa a l’idioma, sinó també culturalment”. Parla de la seva estada al sud-est asiàtic o a llatinoamericà, on “el paradigma canvia totalment i surts de la teva zona de confort”.

Però les mobilitats no només són positives en l’àmbit personal, també ho són per la globalitat de l’EUSS. Establir vincles amb altres universitats ajuda a la internacionalització de l’EUSS i, per tant, poder donar encara més opcions a alumnat i professorat.

Això implica, evidentment, que també hi hagi alumnat estranger que faci estades a l’EUSS. Un fet que resulta ser un “enriquiment cultural dins les aules”, afirma el professor de l’EUSS. D’alguna manera, encara que no tinguis pensat marxar, “l’estada fora et ve a l’EUSS” i et permet aprendre d’altres cultures i maneres de fer. Enguany, durant aquest primer semestre, a les aules de l’EUSS hi ha alumnes d’Hongria, de França, d’Itàlia, de Suècia, d’Alemanya i d’Holanda.