El professor de l’EUSS Àngel Borrell publica un article a la revista ‘IEEE Transactions on Industrial Electronics’

El Dr. Àngel Borrell ha publicat, conjuntament amb investigadors del grup de Sistemes Electrònics de Potència i Control de la Universitat Politècnica de Catalunya, un article titulat ‘A Novel Complex Power Sharing Based on Sliding Mode Control for Islanded AC Microgrids a la revista IEEE Transactions on Industrial Electronics.

L’article presenta una nova estratègia de control per a inversors que formen part de microxarxes elèctriques aïllades de la xarxa elèctrica, utilitzant control en mode lliscant (sliding mode control). Aquesta tècnica es basa en un model complex de potència, que evita la necessitat de desacoblar els controls de potència activa i reactiva. El sistema proposat ofereix tres avantatges principals: assegura un repartiment precís de la potència, millora la robustesa davant de variacions en la impedància de les línies i elimina la necessitat de controls secundaris com la impedància virtual.

Les proves experimentals mostren que aquesta estratègia regula la tensió i freqüència amb precisió, permet una resposta ràpida als canvis de càrrega i funciona de manera estable en condicions adverses, com fallades de comunicació o xarxes febles. A més, la metodologia simplifica el disseny del control en comparació amb tècniques tradicionals, facilitant la seva implementació i fiabilitat.

El professor de l’EUSS Jordi Cruz publica un article a la revista Smart Agricultural Technology

El Dr. Jordi Cruz, docent de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), ha publicat un article científic a la prestigiosa revista Smart Agricultural Technology. Aquest treball, titulat ‘Coffee Leaf Rust and Berry Borer Management in Agroforestry Systems: A Systematic Literature Review‘, analitza les claus per implementar tecnologies avançades en la gestió sostenible de plagues en el sector del cultiu de cafè.

L’article ofereix una revisió exhaustiva de la integració de pràctiques tradicionals amb innovacions tecnològiques, destacant l’ús de sensors, vehicles aeris no tripulats (UAVs), Internet de les Coses (IoT), robòtica i intel·ligència artificial (IA). L’estudi subratlla que, tot i que les tècniques tradicionals continuen sent essencials per al monitoratge de plagues i malalties, les noves tecnologies poden jugar un paper fonamental en l’optimització i la sostenibilitat de la producció en sistemes agroforestals complexos. Aquest treball representa un avanç significatiu en el camp de l’agricultura sostenible i ofereix noves perspectives per als productors de cafè que s’enfronten als reptes del canvi clima.

Aquesta publicació, feta conjuntament per diferents membres de la Universitat Don Bosco del Salvador i un membre de la Universidad de la Santíssima Conepción de Xile, reforça el compromís del col·lectiu d’investigadors amb el desenvolupament de solucions innovadores que poden tenir un impacte global positiu i posa de manifest l’aposta per la col·laboració entre experts de diferents àmbits per afrontar els grans reptes del futur.

Podeu consultar l’article complet aquí.

L’EUSS celebra l’acte de graduació de la 28a promoció amb un centenar de nous enginyers i enginyeres

La 28a promoció d’alumnes de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) s’ha graduat aquest divendres 15 de novembre. En total han estat 101 nous enginyers i enginyeres que han celebrat el tancament d’una etapa en un acte amb un accent especial: els primers graduats en Enginyeria d’Automoció de l’EUSS.

El director de l’EUSS, el Dr. Ignasi Florensa, ha donat la benvinguda als graduats i les graduades de la 28a promoció encoratjant-los a ser un punt d’esperança pel futur. “M’agradaria pensar que des de la vostra tasca professional lluitareu per convertir la nostra casa comuna en un lloc més just i fratern”. Per a Florensa, la formació rebuda situa els nous enginyers i enginyeres com a persones amb “un poder transformador davant del desafiament urgent per un desenvolupament sostenible i integral”.

També ha demanat als nous alumnis que no deixin de veure l’EUSS com “una institució pròpia”. “Per a nosaltres sou una baula clau en el nostre funcionament”, hi ha afegit. Per aquest motiu els ha animat a participar de manera activa com a alumnis en els projectes acadèmics i solidaris de l’EUSS.

Sobre aquesta nova etapa com a alumnis, han parlat Carlos Pellitero, responsable d’Alumni EUSS, i Joan Yebras, responsable d’EUSS solidària i president de la Federació d’Antics Alumnes i Antigues Alumnes de Don Bosco de la Zona Nord d’Espanya. Els dos han explicat amb més detall com mantenir aquest vincle entre EUSS i antics alumnes.

La Dra. Núria Mata, cap de departament de Fraunhofer IKS, ha estat la padrina de la 28a promoció de l’EUSS. La seva presència a l’acte ha estat també un reconeixement a la seva implicació, ajuda i suport quan l’EUSS desenvolupava el pla d’estudis d’Enginyeria en Automoció.

En la seva intervenció, Mata ha donat l’enhorabona a tots els graduats i graduades destacant-ne aspectes concrets i específics per a cada titulació. També ha remarcat la tasca de famílies i l’equip de l’EUSS: “Ells han cregut més que ningú en vosaltres i el vostre talent”. “Us han vist créixer com a enginyers i enginyeres”, ha dit. Sobre les etapes, Mata ha subratllat que el final de “la primera etapa formativa” i l’inici d’una de nova: “la primera de moltes de la vostra vida professional”. Una etapa que ha definit com a “més llarga, no menys apassionant i també extremadament formativa”.

En nom de l’alumnat ha parlat Albert Llanguas, graduat en Enginyeria en Organització Industrial i premi al millor expedient de grau de la promoció. Llanguas ha agraït la tasca de tot el personal de l’EUSS al llarg de la trajectòria universitària i el suport de familiars i amics en els darrers quatre anys.

“La universitat ens ha ofert no només coneixement acadèmic, sinó també lliçons de vida, adaptació i superació de manera constant”, ha subratllat el recent graduat. En aquest mateix sentit, Llanguas també ha parlat de tot l’aprenentatge dins i fora de les aules: “Una fortalesa per continuar malgrat les dificultats i la confiança per veure que els obstacles no són barreres insuperables”.

La vicerectora d’Estudis i de Qualitat de la UAB, la Dra. Tatiana Rovira, va participar en el procés de certificació del Sistema de Garantia Interna de la Qualitat de l’EUSS. Durant l’acte s’ha referit a aquest període explicant que va quedar “gratament impressionada per veure la implicació del personal docent i administratiu” en la tasca acadèmica. També ha assegurat que va poder copsar “la passió dels alumnes”. “El pas d’avui té molt mèrit perquè us heu graduat a una de les millors escoles d’una de les millors universitats”, ha remarcat destacant l’actitud pionera i puntera de l’EUSS.

Per la seva banda, el director general de Transferència i Societat del Coneixement, Javier Selva, ha excusat l’absència de la consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat. En el seu discurs, Selva s’ha mostrat content per veure “la gran tasca que es fa a l’EUSS”. També ha agraït la trajectòria del treball compartit entre empresa i universitat del centre acadèmic.

L’acte l’ha tancat el vicepresident de la Fundació Rinaldi, Jordi Latorre, qui ha expressat l’enhorabona a tots els graduats de la 28a promoció de l’EUSS. “Participar en aquest acte m’ha fet reviure l’emoció de quan es conclou amb èxit una etapa formativa”, ha ressaltat. De la formació a l’EUSS també n’ha destacat el vessant humanista: “Ser persona vol dir ser responsable davant els altres, honest davant dels obstacles i conflictes, proactius i col·laboradors en la tasca comuna de tirar endavant un projecte difícil, però engrescador: una nova millor societat humana”.

Del total de 101 de graduats i graduades, n’hi ha 30 d’Enginyeria Mecànica, 23 d’Enginyeria en Organització Industrial, 22 d’Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica, 13 d’Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica, 9 en Enginyeria d’Automoció, i 2 en Enginyeria Elèctrica.

Durant l’acte també s’ha fet entrega de diversos guardons. El premi al millor TFG, entregat per Catenara, l’ha guanyat Xavier Espuña amb el seu treball ‘Automatització de l’extracció de metabòlits de l’aigua aplicada a un laboratori d’anàlisi’. D’altra banda, el premi al millor TFG – Emprenedoria, entregat per Caixa d’Enginyers, l’ha guanyat Arola Soucheiron amb ‘Empreses familiars: De la tradició a la innovació sense perdre l’essència’.

El Col·legi d’Enginyers de Barcelona ha fet entrega d’un any de col·legiació gratuït als millors expedients de grau: Alejandro Rengel, graduat en Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica; Xavier Espuña, graduat en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica; Albert Llanguas, graduat en Enginyeria en Organització Industrial; Raúl Martínez, graduat en Enginyeria Mecànica; Alejandro Rubio, graduat en Enginyeria d’Automoció; i Enric Campabadal, graduat en el doble grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Enginyeria Mecànica. Finalment, el mateix Col·legi d’Enginyers també ha guardonat amb una tauleta el millor expedient de grau de tota la promoció: Albert Llanguas.

Abans dels parlaments finals, l’EUSS també ha fet un reconeixement al personal que celebra tres anys de trajectòria a la universitat. Enguany, el reconeixement ha estat per la Pilar Guzman i el Miguel Àngel Barbero.

L’acte ha estat amenitzat pel duo Luv! amb Laura Miquel i Xavi Pujadas.

Podeu recuperar totes les fotografies de l’acte aquí.

El professor Jordi Cruz ofereix una conferència al VistaMilk SFI Research Centre d’Irlanda

El Dr. Jordi Cruz, professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), ha participat aquest 15 de novembre en una conferència en línia dins el  ‘FORO: Investigación científica e inteligencia artificial aplicada al sector productivo, los nuevos retos para el desarrollo científico y tecnológico de El Salvador‘, organitzat pel Consejo Nacional de Ciencia y Tecnología del Salvador (CONACYD). Aquest consell té com a objectiu promoure la col·laboració científica entre investigadors, empresaris i professionals del govern per promoure la cooperació i l’intercanvi de coneixements en intel·ligència artificial aplicada a sector productiu. 

La ponència, sota el títol ‘The future of food quality: Challenges and opportunities with spectroscopy and artificial intelligence‘, ha començat explicant el marc general de la quimiometria dins dels mètodes d’anàlisis de Maching Learning i el Deep Learning. Aquesta ciència combina elements de l’estadística i la química, creant unes tècniques pròpies en les quals el Jordi Cruz ha treballat de forma extensa. A continuació ha mostrat l’aplicabilitat de l’espectroscopia i la quimiometria en la resolució de problemes reals de la indústria agroalimentària. 

S’han presentat els resultats de diverses investigacions sobre la tonyina (atún Isabel), els tomàquets (Tomate Solís), el formatge (consell regulador de Parmegiano Reggiano), peix fresc (o no) per l’elaboració de sushi (Ministerio de Sanidad de España), les mongeteres, mongetes (Semillas Fitó), productes de fitoteràpia (Morseng Laboratories), etc. emfatitzant l’aplicabilitat amb èxit en problemes reals d’aquestes empreses. 

La 20a Jornada Pre-Ocupa’t obre possibilitats al món laboral per l’alumnat de l’EUSS

L’Àrea Universitat-Empresa i Innovació Docent de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ha organitzat aquest dimecres 13 de novembre la 20a Jornada Pre-Ocupa’t, un punt de trobada entre empreses del sector industrial i futurs enginyers i enginyeres de l’EUSS. L’auditori de la universitat ha acollit les ponències de representants d’empreses com Sistemes Medioambientales, S.L.; Sick Optic Electronic S.A.U.; IDIADA Automotive Technology, S.A.; o Louis Vuitton.

Des de Sistemes Medioambientales, Vanesa Calero ha explicat que l’empresa és una consultoria mediambiental i ha centrat les seves línies de treball en l’assessorament, les caracteritzacions i diversos projectes. N’ha destacat el treball en certificacions als aeroports de Catalunya, els programes d’ajuts per actuacions d’eficiència energètica o l’assessorament energètic.

Calero ha centrat la seva intervenció en la importància de la bona comunicació amb el client. “Cal saber que vol, que espera de nosaltres i com el podem ajudar”, ha dit.

Qui també ha parlat d’aquesta proximitat amb el client ha estat Alejandro García, d’IDIADA Automotive Technology. Ha explicat que és important buscar la proximitat i alhora treballar en la creativitat, el treball en grup, entre d’altres.

IDIADA és una empresa líder mundial en el sector de la inspecció, els assajos i la certificació amb presència a 22 països diferents. En aquest sentit, García també ha donat indicacions sobre com els alumnes de l’EUSS poden fer pràctiques a la seva empresa.

Per la seva banda, Eva Reverte i Lidia Garrido han presentat l’empresa Sick Optic Electronic. Una empresa focalitzada en tota mena de sectors i que és un dels principals proveïdors mundials de solucions per aplicacions industrials basats en sensors.

Les dues ponents han parlat de la seva gamma alta de productes referents als sensors de detecció, als sensors de seguretat, a la identificació i al processament d’imatges industrial. També han fet un resum d’algunes de les posicions claus a la seva empresa.

L’acte ha continuat amb la intervenció de Nuria Guasch, de Louis Vuitton. Ella ha presentat la companyia de mode de luxe i n’ha detallat aspectes logístics relacionats amb l’enginyeria i els estudis que cursen els alumnes de l’EUSS.

La jornada ha estat conduïda pel professor de l’EUSS Jaime Lopez, cap de l’Àrea Universitat-Empresa i Innovació Docent, i ha acabat amb un torn obert de preguntes.