Èxit en la 2a microFLL SStG

El dissabte 24 de gener deu centres educatius es van enfrontar en un torneig de robòtica organitzat pel districte i a la seu de l’EUSS, que com a organitzador de la FLL BCN va donar suport tècnic.

microFLL_Logo

La micro FIRST LEGO League del districte de Sarrià-Sant Gervasi és una iniciativa que utilitza la robòtica com a eina de promoció de les vocacions científic tècniques i de promoció de valors.

El torneig, que va comptar amb la participació de les escoles Súnion, Sagrat Cor de Sarrià, Mary Ward, Santa Dorotea, Canigó, Costa i Llobera i Sant Marc de Sarrià, i els instituts Serrat i Bonastre, Montserrat i Menéndez y Pelayo, va consistir en la presentació del projecte científic per part de cada equip i la competició dels seus robots. L’equip de Costa i Llobera, que estava inscrit, no va poder acabar participant per problemes logístics.

DSC_2774 P1080189 P1080333

Posteriorment, va tenir lloc el lliurament dels diplomes als 9 equips participants i d’una copa a cadascun dels cinc equips classificats, els Roboteck de l’escola Súnion, els CyberCORS de l’escola Sagrat Cor de Sarrià, els Robotea del col·legi Santa Dorotea, els Krebs del col·legi Mary Ward i els NutelBots de l’institut Montserrat. L’editorial Edebé va fer entrega d’un exemplar del llibre “Emprenedor persegueix els teus somnis”, de Gabriel Masfurroll, a cada entrenador.

B8HWhqfIAAAd2ne

La consellera municipal d’educació del Districte, Rosa Maria Baiges, va ser l’encarregada de concloure l’acte.

B8Ha54dCMAIPQMe

Els cinc guanyadors participaran en la següent fase, que els enfrontarà a altres equips a la FLL BCN, que tindrà lloc el cap de setmana del 14 i 15 de febrer. A més, si són seleccionats, optaran a participar en un concurs de robòtica educativa a nivell estatal i, fins i tot, poden participar a nivell internacional, a St. Louis (EUA) o en un open europeu.

Els alumnes de deu centres educatius de Sarrià-Sant Gervasi treballen des de principi de curs en els projectes de robòtica que s’han presentat. Al mes de setembre el regidor del districte, Joan Puigdollers, va entregar un equip de robòtica a cadascuna de les escoles i instituts. Des de llavors els alumnes han fet gran progressos en la construcció d’un robot per a què superi les missions del repte FLL d’aquesta edició, anomenat “World Class”.

Aquest projecte, fomentat per l’Ajuntament de Barcelona, pretén estimular el coneixement científic dels alumnes, l’aprenentatge en la resolució de problemes, la creativitat, el treball en equip, l’emprenedoria i l’exposició pública d’idees. Alguns participants ja s’han interessat per seguir estudis de tecnologia i robòtica. Vist l’èxit del programa es preveu fer-ne una nova edició augmentant els centres que hi participen i es planteja introduir-lo en el currículum dels centres de primària i secundària.

Equips de les escoles participants:

  • Serratins de l’institut Serrat i Bonastre
  • Els NutelBots de l’institut Montserrat
  • Roboteck de l’escola Súnion
  • Krebs del col·legi Mary Ward
  • Robotea del col·legi Santa Dorotea
  • MYP4 de l’institut Menéndez y Pelayo
  • Black Trolls de l’escola Costa i Llobera
  • Canigo-00 del col·legi Canigó
  • Marc Bot del col·legi Sant Marc de Sarrià
  • CyberCORS de l’escola Sagrat Cor de Sarrià

El professor Llorenç Servera és un nou doctor a l’EUSS

El 18 de Desembre de 2014 el professor Llorenç Servera va defensar la seva Tesi Doctoral a la UB, amb el títol: Elements de captació i emmagatzematge d’energies residuals del medi.

08_Tesi_LlorencServera_2014

New materials for energy storage. Carbon nanofibers decorated with MnO2 used in electrode supercap

 

Aquesta tesi tracta de fer una aportació, des del punt de vista de la nanotecnologia, al disseny dels elements per l’aprofitament de l’energia residual present en l’ambient principalment en forma tèrmica, cinètica o solar per produir energia elèctrica i emmagatzemar-la, focalitzant l’actuació en el disseny electrònic, en la recerca de noves formes d’emmagatzematge d’energia elèctrica i en demostrar amb casos pràctics, la seva viabilitat tècnica. Pel que fa al emmagatzematge elèctric s’ha desenvolupat una nova tècnica per implementar supercondensadors amb materials nanoestructurats.

Ink-jet printing de cintes superconductores a ‘Advances for Engineering’

L’article “Ink-jet printed YBa2Cu3O7-x / CZO / YSZ / SS coated Conductors” ha estat escollit per la web “Advances in Engineering” com a article destacat (Advanced Key Article) pel seu interès per a la comunitat internacional dedicada a l’enginyeria. L’article reporta la fabricació de cintes superconductores pel mètode de ink-jet printing, un mètode low-cost i escalable industrialment. La notícia es pot llegir íntegra a: https://advancesENG.com/

Imatge: Esquema d'una cinta superconductora, amb la capa de YBCO fabricada per ink-jet printing; la caracterització per susceptibilitat ac demostra l'homogeneïtat de la capa.

Imatge: Esquema d’una cinta superconductora, amb la capa de YBCO fabricada per ink-jet printing; la caracterització per susceptibilitat ac demostra l’homogeneïtat de la capa.

Màster Class “InnoNació”

EUSS_Innovacio-Hexagon_vDefinitivaLa nova Màster Class de l’EUSS vol potenciar la ‘innonació’ coneixent i aprofundint en els “Ecosix-Temes d’Innovació”

• La innovació com a eina per a crear ciutats i països competitius (innonacions) centrarà la primera de les ponències del Màster en Direcció i Organització Industrial d’aquest curs 201-2015, dins de la 7a edició d’aquest programa de postgrau.

• La Màster Class ha comptat amb dos experts en innovació dins el camp universitari i de les administracions públiques. Concretament, el degà de la Facultat d’Economia i Comunicació de la Universitat de Vic, el Dr. Xavier Ferras, i el Director d’Innovació, Societat del Coneixement i TIC de l’Ajuntament de Barcelona, el Sr. Eduard Martín

P1080038

El Dr. Xavier Ferràs va presentar la seva xerrada, titulada “Ecosistemes d’innovació: Construint un país competitiu”. El seu principal objectiu va ser transmetre’ns que la innovació és clau perquè un país sigui competitiu: la innovació aporta diferenciació, però alhora implica assumir risc.

P1070941

Dr. Xavier Ferràs, Degà de la Facultat d’Economia i Comunicació de la Universitat de Vic

El Dr. Ferràs va il·lustrar aquestes idees amb les següents cites:

  • “Every significant innovation incorporates significant risk” – Henry Chesbrough
  • “An innovation is who goes where no other is”. Reinhold Messner

Les forces que actuen en els ecosistemes innovadors són:

  • Atracció: El talent atreu més talent;
  • Informació: La informació circula de forma preferent en aquests entorns, com un efecte gravitacional;
  • Interacció: L’R + D atrau la indústria (producció) per a una interacció a menor distància;
  • Rivalitat;
  • Clients: Un major contacte ajuda a anticipar necessitats.

La inversió en R + D dels països dóna lloc al desenvolupament del PIB, és a dir, té un efecte econòmic positiu palpable. El procés a seguir per desmarcar-se, com ha fet Corea a nivell internacional i Euskadi a nivell local, seria:

  1. Ajudar a la indústria a comprar tecnologia;
  2. Ajudar a indústria a generar tecnologia;
  3. Desenvolupar capacitats científiques.

No obstant això, a nivell general a Espanya R + D i la indústria van per separat.

A continuació va ser el torn del Sr. Eduard Martin, que va començar dient que Barcelona sempre ha estat líder en alguna cosa (ex. Ciutat olímpica el 1992), encara que no és bona en res. En els tres rànquings més importants d’innovació, Barcelona es troba en posicions baixes o fins i tot ni apareix. No obstant això, l’11 de març de 2014, la Comissió Europea va premiar Barcelona com la “iCapital” (Capital Europea de la Innovació), per introduir tecnologies que fan la ciutat més propera als seus ciutadans.

P1070977

Sr. Eduard Martín, Director d’Innovació, Societat del Coneixement i TIC de l’Ajuntament de Barcelona

L’objectiu estratègic del projecte és l’ús de les TIC en sentit ampli per a dotar de millors serveis a la ciutat. Es tracta d’un projecte transversal enfocat a la ciutadania que pretén donar atenció social d’elevada qualitat a través de TIC. Es basa fonamentalment en tres aspectes:

  • Mobilitat tecnològica: “l’administració a casa”, per facilita ara la oportunitat de crear empreses;
  • Govern obert: Processos de co-creació. Ex. En totes les obres a la via pública es posa fibra òptica, nous sensors d’alta tecnologia …
  • Smart cities.

Aquests tres aspectes vénen suportats en nous sistemes informàtics orientats a la gestió del “big data”. L’objectiu és analitzar amb capacitat predictiva les dades de la ciutat per aconseguir una millor planificació i tenir una major capacitat d’adaptació. L’objectiu final del projecte és el progrés econòmic i la millora social.

El projecte ha seguit un pla de transformació global que ha passat per diferents etapes. La primera ha estat construir el model de gestió d’innovació i ha passat per procedimentar la generació de processos innovadors, eliminant els processos d’innovació evolutiva. En això va consistir la mesura de govern MITIC 2012. El focus consistia en la millora del servei als ciutadans. La disciplina del model es va traduir en la certificació ISO UNE 166002 (norma per a la gestió de la innovació) que admet que moltes idees fracassaran però que cal poder mesurar aquests fracassos. La segona etapa del pla ha estat projectar la idea al món (from THINK to DO) transmetent a la gent del carrer.

A continuació, el Sr. Martín va posar diferents exemples reals d’innovació a Barcelona, com els següents:

  • Gestió central de les tres xarxes de fibra òptica de l’Ajuntament de Barcelona per vendre l’ample de banda sobrant a una companyia privada;
  • Marquesines d’autobús intel·ligents;
  • Bicing de bicicletes elèctriques (energies renovables);
  • Oficina virtual d’atenció al client (OVAC);
  • Aplicació per a tràmits administratius;
  • Smart city: recollida d’escombraries, informació de vehicles.

La Màster Class va acabar amb un torn obert de paraules on els ponents van donar resposta als dubtes plantejats pels assistents a la sessió.

Volem agrair el treball de l’alumna del MDOI, Laura González Moragas, que han estat el resum de paraules dels ponents.

Visita a FICOSA

El passat 18 de desembre els alumnes de la 7ª edició del Màster en Direcció i Organització Industrial, van visitar les instal·lacions de la planta de Viladecavalls de la multinacional catalana del sector de l’automoció FICOSA.

2014-12-18 20.52.17
Els alumnes van poder veure a peu de fàbrica les diferents línies productives i els detalls del seu avançat sistema de producció que es regeix amb tècniques de Lean Manufacturing. Posteriorment van rebre una formació específica sobre el sistema de millora continua que utilitza aquesta empresa multinacional catalana, la seva implantació a diferents unitats productives arreu del món i els seus exitosos resultats.