Durant la setmana de l’11 de desembre, 10 alumnes de l’EUSS han tingut la gran sort de participar en el primer Blended Intensive Program (BIP), organitzat pel Departament d’Organització Industrial de l’EUSS.
Aquest programa consistia en observar i analitzar dinàmiques industrials reals en empreses establertes a Holanda, a fi de proposar a través del treball en equip, alternatives de millora a problemàtiques exposades per aquestes companyies. En aquesta ocasió, l’àmbit d’estudi d’aquest projecte internacional va ser el negoci sostenible (Sustainable Business).
Aquest programa ha estat fruit de la col·laboració entre l’amfitrió Holandès, la Hanze University of Applied Sciences (Groningen) on hi col·laboraven 9 estudiants i 2 membres del professorat, la Vaasa University of Applied Sciences VAMK amb 10 estudiants i 2 professors, i l’EUSS amb 10 alumnes i 2 professors.
Tots els equips, els quals estaven formats per integrants de les tres universitats, de manera equilibrada, més un professor-tutor de qualsevol de les tres universitats, tenien assignats una empresa diferent. Les empreses que han format part d’aquesta primera edició del programa van ser: Phillips, M&G Group, Friesland Campina, Cosun Beet i Avebe.
Marc Tejedor és enginyer Tècnic Industrial especialitzat en Electrònica Industrial. Graduat perl’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i amb un màster en Bussiness Administration (M.B.A.), Tejedor està realitzant actualment el programa PDE (Programa de Desenvolupament Executiu). Sobre aquest últim assegura que és un mètode molt útil per a entendre problemes que afecten la indústria i aplicar-los en diferents àrees de treball. En el seu pas per l’EUSS va realitzar dues pràctiques en diferents laboratoris i les qualifica com “molt positives”. En aquest vídeo ens explica quin és el seu treball actual, quines característiques valora més de l’EUSS i aprofundeix en el programa PDE.
Com vas arribar a treballar en Bertrandt AG?
Quan vaig acabar les meves pràctiques a la universitat, vaig entrar a realitzar pràctiques a Seat, en un Centre Tècnic i concretament, en el departament de HMI, que és Human Machine Interface. Aquest departament s’encarrega de desenvolupar totes les interfícies gràfiques digitals que posseeix un vehicle: el quadre d’instruments o radio navegadors. En paral·lel, Seat també em va donar l’oportunitat de realitzar el projecte final de carrera i vaig fer una aplicació mòbil que es podia connectar a un vehicle. Quan vaig acabar la universitat vaig començar a treballar a Bertrandt AG.
És una multinacional de 10.000 treballadors que dona servei d’enginyeria als sectors aeroespacial, energies i automoció, sobretot. El rol que estic exercint actualment és el de coordinador de l’equip de test management. Som vuit persones i el meu treball en concret és la gestió d’aquestes persones, la gestió de l’operativa dels projectes en les quals treballen aquestes persones i supervisió, així com anàlisi de riscos, recursos o el que sigui necessari en funció dels diferents projectes que treballem pel client Seat CUPRA.
Com valores les teves pràctiques en els laboratoris de l’EUSS?
El balanç és molt positiu. Jo vaig fer les pràctiques en el laboratori amb Miguel Àngel Amer en el laboratori d’electrònica industrial, i després vaig fer pràctiques en el laboratori d’automatització i regulació amb Francesc Poyatos. Si hagués de destacar tres coses positives destacaria la primera de totes el know-how tècnic que m’he emportat a nivell que vaig aprendre moltes tasques que si no hagués fet les pràctiques no hagués après. La segona cosa positiva que jo destacaria és que em va ajudar molt a ser resolutiu o a millorar la meva productivitat a l’hora d’haver-me d’espavilar en com aconseguir fer els treballs. I el tercer punt seria que en les pràctiques que fèiem en els laboratoris de l’EUSS, hi havia una part en la qual aquests estaven oberts a la resta d’estudiants perquè poguessin venir a fer pràctiques, i seria la part més personal que em va permetre conèixer a moltes persones de diferents promocions que d’una altra forma no hagués tingut el plaer de conèixer.
Què és el que més valores del teu pas per l’EUSS?
Les competències transversals que aprens mitjançant el pla que t’ofereix l’EUSS. Em refereixo amb això a la part de comunicació, la part de realitzar presentacions, la part de treball en equip, la part de complir amb els objectius, organitzar-te o, fins i tot, et diria la possibilitat de maduresa que ofereix.
Què i com és el PDE que estàs realitzant?
El PDE o Programa de Desenvolupament Executiu és un programa en el qual el mètode d’ensenyament és a través dels casos. Al final els casos no deixen de ser situacions reals que s’han trobat en altres empreses que tenen un marc i un context propi, però amb problemes de rerefons que són molt comuns en la indústria en la qual estem treballant. El fet d’estudiar aquests casos amb la lectura, després amb el treball en grup i després quan el ponent t’explica exactament quina és la situació, et fa aprendre tant dels problemes, o errors que van cometre, com del triomf. Això el que m’ha permès és en moltes de les àrees del meu dia a dia poder aplicar-ho. Podria comentar, per exemple, que el PDE finalment m’ha ensenyat a valorar les necessitats que tenen la resta d’àrees d’una empresa, no sols la part operativa on estic jo. A l’hora de prendre decisions o proposar propostes, en comptes de tenir en compte només la meva visió, la qual cosa m’ha permès poder pensar en les necessitats que té l’altre i oferir potser una solució que satisfaci a més d’una àrea.
Què és el que més valores del pla formatiu de l’EUSS?
El pla de formació que té l’EUSS és que les assignatures tenen normalment una part teòrica i l’altra pràctica. Això el que fa és que amb la part pràctica aprens a interactuar amb diferents equips, amb diferents maquinàries i, a més, et trobes en situacions en les quals has d’aplicar conceptes que teòricament funcionen, però que després tenen molts impediments que no trobes fins que et poses a fer-ho. Això aconsegueix que, finalment, desenvolupis una capacitat de ser resolutiu i la capacitat de poder posar-te en la situació en la qual es poden trobar els operaris quan tu dissenyis algun tipus de prototip, programari, o al que es dediqui la teva indústria. Aquesta capacitat, comparant amb altres enginyers que han vingut d’altres universitats, amb altres plans formatius, ells no la tenen. Crec que és un avantatge competitiu molt positiva.
Has coincidit amb companys de l’EUSS en el teu treball?
Sí, he tingut l’oportunitat de coincidir amb diferents persones que han estudiat a l’EUSS. De fet, amb algun company de promoció com el Pau Dolcet, que ell és el client i jo treballo a vegades directament amb el seu departament. O, amb altres ex alumnes d’altres generacions com Ivan Capitan. Crec que és una cosa que és molt positiu perquè al final quan tu coneixes a algú que ha estudiat amb tu el primer que fas és compartir experiències. Llavors això el que fa és que el dia de demà, al final, treballem amb persones i treballem amb emocions. I llavors quan demanes alguna cosa a algú amb qui tens un vincle, és molt més fàcil a l’hora d’aconseguir resoldre el problema que tu tinguis, en el sentit que hi ha alguna cosa que ens uneix i tens una part empàtica que fomenta que això progressi, i intentes ajudar i que tothom surti guanyant.
Salesians Sarrià, juntament amb Salesianes Santa Dorotea, organitzen per vuitena vegada la cursa anomenada The Bosco Run, enguany consolidant el recorregut pels carrers del barri de Sarrià. Una cursa familiar, amb diferents categories des dels 3 anys, els beneficis de la qual van destinats al projecte solidari Repassem Junts.
S’ha habilitat també un “Dorsal 0“ per qui vulgui fer aportacions. Les inscripcions continuaran obertes fins dijous 19 de gener a la web de l’escola i el mateix dia de la cursa, el matí de diumenge 28 de gener 2024.
La finalitat d’aquesta cursa és contribuir a finançar el projecte Repassem Junts (Premi Fem cultura amb els colors de la UNESCO, edició 2019), que ofereix suport acadèmic a nens i nenes del districte. Aquest projecte compta amb la col·laboració dels Serveis Socials i proporciona una estona d’estudi, de jocs i berenar saludable a aquests nens i nenes amb algun tipus de dificultat acadèmica.
Dijous 14 de desembre el professorat de l’assignatura d’Aerodinàmica del Vehicle i Aerodinàmica de Competició va organitzar la ponència “Desenvolupament Aerodinàmic de vehicles de passatgers i camions” a càrrec d’Enric Aramburu, Fluids Engineering Product Manager a Applus+ IDIADA.
Enric Aramburu va parlar sobre com es treballa a IDIADA per millorar l’aerodinàmica de passenger cars & commercial vehicles i va mostrar altres aplicacions CFD, com refrigeració de frens, aeroacústica, bateries, etc.
En Pol Leyva va ser entrevistat el passat dimecres 13 de desembre a la secció “Espai Ciència” de La República Santboniana, per explicar el seu projecte ‘Beyond Reality AR’, recentment guardonat amb el Premi al Projecte Guanyador en el VibeZ Festival de Barcelona. Aquesta proposta va ser el seu TFG, on va dissenyar un dispositiu de realitat augmentada amb aplicació industrial que funciona a través dels gestos, i va estar tutoritzat pel professor Llorenç Servera.