Alumnes de l’EUSS imparteixen cursos de Solidworks i Arduino a una trentena de joves interessats en l’enginyeria

Una trentena d’estudiants de batxillerat i de Cicles Formatius de Grau Superior (CFGS), de diferents centres educatius de Catalunya, assisteixen aquesta setmana a cursos intensius d’Arduino o Solidworks a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS). Els cursos els imparteixen dos alumnes del centre universitari.

Durant la setmana de l’1 al 5 de juliol, es desenvolupen paral·lelament aquests dos cursos intensius d’estiu que tenen lloc de 9:30 h a 13:00 h. Sota aquesta proposta, l’EUSS vol apropar el món de l’enginyeria a l’alumnat d’ESO, Batxillerat i de Cicles Formatius.

Al capdavant dels dos cursos hi ha alumnes de l’EUSS. Concretament, conduint el curs d’Arduino hi ha l’Álvaro Prieto, alumne del grau d’electrònica industrial i automàtica; i del curs de Solidworks se n’encarrega en Gabriel Piñana, alumne del grau d’automoció.

L’alumnat interessat en enginyeria electrònica fan el curs d’Arduino. Aquesta és la coneguda placa de circuit imprès basada en el microcontrolador que permet iniciar-se de forma ràpida i divertida al món dels sistemes basats en microprocessador. Fer el curs també és una manera d’aprendre els principis bàsics de la programació, la recepció de dades de l’entorn i el control de dispositius.

L’alumnat interessat en enginyeria mecànica s’han inscrit al curs de Solidworks. Aquest és un programari de disseny CAD 3D per modelar peces i acoblaments en 3D i plànols 2D. Solidworks ofereix un ventall de solucions per a cobrir els aspectes implicats en el procés de desenvolupament del producte, com ho són: crear, dissenyar, simular, fabricar, publicar i gestionar les dades del procés de disseny.

El professor de l’EUSS Àngel Borrell publica un article a la revista ‘IEEE Transactions on industrial electronics’

El Dr. Àngel Borrell, professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), conjuntament amb investigadors de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), acaben de publicar un article titulat A Sliding-Mode Control in a New Reference Frame for Three-Phase UPFR With Extended Control Range a la revista ‘IEEE Transactions on industrial electronics’.

Aquest article presenta una nova estratègia de commutació per a un rectificador de factor de potència unitari (*UPFR) que utilitza control en mode lliscant (*SMC). El *SMC tradicional en el marc natural sofreix un problema d’acoblament creuat entre controladors a causa de la tensió del punt neutre. Per a solucionar aquest problema, s’aplica una transformació no lineal per a obtenir les tensions i corrents en un nou marc de referència bidimensional. A partir de les variables transformades, s’obté un model no lineal i es dissenyen dues superfícies de mode lliscant diferents utilitzant comparadors de banda d’histèresi.

La transformació no lineal es basa en una estratègia de commutació que no sols evita el problema de l’acoblament creuat, sinó que a més injecta un tercer harmònic en el senyal de control, proporcionant un rang de control ampliat.

Com a resultat, es dissenya un *SMC que proporciona propietats rellevants com a robustesa de la tensió de sortida, ràpida resposta transitòria enfront de canvis bruscos de càrrega i caigudes de tensió de xarxa. Cal destacar la disponibilitat de resultats experimentals per a validar les aportacions teòriques d’aquest article.

El professor de l’EUSS Jordi Cruz publica un article a la revista ‘Energies’

El Dr. Jordi Cruz, professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), conjuntament amb investigadors de diversos centres universitaris de Polònia, acaben de publicar un article titulat The Biosynthesis of Liquid Fuels and Other Value-Added Products Based on Waste Glycerol—A Comprehensive Review and Bibliometric Analysis a ‘Energies’, una revista d’alta reputació internacional.

En aquest treball es caracteritzen els mecanismes i s’avalua l’eficiència dels mètodes existents, a través d’una revisió bibliogràfica extensa, per a la utilització microbiològica del glicerol residual en biocombustibles líquids, inclosos el biodièsel, el bioetanol i el biobutanol, i s’identifiquen altres vies de producció de productes de valor afegit. L’obtenció de productes de valor afegit a partir del glicerol residual determina en gran manera la millora de la viabilitat econòmica de la producció de biocombustibles i es correspon amb el model d’una economia circular sense residus ni emissions.

Els autors assenyalen que un dels principals reptes és la necessitat de millorar l’eficiència dels processos de producció en el pas a nivell de laboratori a gran escala. Finalment, apunten la necessitat de desenvolupar noves normatives legals i mecanismes de suport econòmic per facilitar aquest salt de proves en laboratoris en l’àmbit global de la indústria.