‘Som futur’, lema pastoral dels centres educatius salesians per aquest nou curs

L’activitat pastoral de tots els centres educatius salesians de les dues inspectories d’Espanya s’inspirarà enguany en el lema ‘Som futur’. Un lema que, coincidint amb la celebració del bicentenari del somni dels nou anys de Don Bosco, “impulsa a mirar el futur amb esperança”, explica Andreu Moreno, cap de l’Àrea de Pastoral de l’Escola Universitària Salesiana de Sarià (EUSS). Aquesta mirada al futur amb esperança vol ser un compromís a “acollir i edificar el Regne de Déu al nostre món”. Per a la família salesiana, és l’hora d’engrandir “el nosaltres” per “obrir horitzons mirant la humanitat”.

En aquest curs, l’EUSS s’ha proposat que el seu alumnat i professorat aprengui a “conviure, compartir i agrair aquest amor que omple d’esperança el nostre futur”. Per fer-ho, des de l’àrea de pastoral expliquen que se centraran, durant el primer trimestre, en el treball del “conviure”. Aquest treball es farà a partir del símbol de la creu, que “suma i multiplica”. Andreu Moreno remarca que la creu és un punt de trobada capaç de congregar en la diversitat; de “treure’ns de la nostra autoreferencialitat (consciència social, ecologia integral); i de fer-nos germans de tots (fraternitat universal)”.

Amb tot, l’Àrea de Pastoral es proposa, per aquest primer trimestre, treballar el “conviure” a través de: la promoció de la fraternitat humana i universal, que comença pel respecte a un mateix, continua amb el seu entorn i arriba a tota la societat; la cura de la Casa Comuna, atenent els espais verds que afavoreixen temps i experiències de qualitat per a la convivència, la reflexió i la celebració; i amb el desenvolupament de la cultura de la pau, bastint ponts en les relacions que promouen el respecte a tothom, la tolerància davant la diversitat i la justícia social.

L’EUSS arrenca el curs amb una xifra rècord d’estudiants de grau en enginyeria

  • En total són 771 alumnes, dels quals 225 són de nou accés. El centre ja va cobrir totes places a la preinscripció del juny.
  • L’enginyeria es postula com una professió de futur. Es calcula que el mercat necessitarà 200.000 nous enginyers i enginyeres en els pròxims deu anys.

Aquest dilluns comença oficialment el curs pels més de set-cents estudiants d’enginyeria a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS). En total, la universitat acull 771 futurs enginyers i enginyeres, dels quals 225 són de nou accés. Una xifra rècord pels alumnes de grau. A més, per primera vegada el centre ha cobert totes les places amb la preinscripció universitària del mes de juny, pel qual no li ha calgut obrir-ne una segona al setembre. També s’ha detectat un augment de matriculacions de dones de nou accés, que ja superen el 15%.

“Aquest any hem aconseguit una xifra rècord de matriculacions abans de l’estiu, el qual ens reforça en continuar endavant amb el nostre projecte”, apunta Ignasi Florensa, en el seu segon curs com a director. També destaca l’elevat nombre de persones que han triat l’EUSS com a primera preferència: 211 sol·licitants, dels quals se n’han matriculat un 93%. “El nombre de persones que ens escullen, en primer lloc, ha augmentat. Això vol dir que el nostre model educatiu, basat en el treball per projectes i les pràctiques en empreses, està funcionant i s’està convertint en un referent en el sector”, explica Florensa.

El seu sistema ‘Engineering by doing‘ s’emmarca dins de la pedagogia de treball per competències i està pensat per afavorir el desenvolupament de les competències professionals de l’alumnat de manera pràctica. L’últim Informe de l’Observatori d’Inserció Laboral 2022-2023 del centre universitari indicava que un 75% dels estudiants d’enginyeria de l’EUSS troben feina abans d’acabar la carrera, i un 8% al mes de finalitzar. De fet, el 94,3% dels graduats en enginyeria per l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià estan actualment treballant.

L’enginyeria es postula com una professió de futur. De fet, les últimes dades de l’Observatori d’Enginyeria d’Espanya apuntaven que es requeriran almenys 200.000 enginyers i enginyeres per cobrir les necessitats de les empreses durant la pròxima dècada. De la mateixa manera, a l’EUSS destaquen també que un 15% de l’alumnat de nou accés són dones, un percentatge més alt que altres anys. El mateix informe indicava el 2022 que la proporció de dones a la professió no supera el 20%.

L’EUSS, adscrita a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), ofereix 6 titulacions de grau en enginyeria industrial: Electrònica Industrial i Automàtica; Mecànica; Organització Industrial; Energies Renovables i Eficiència Energètica, Automoció, i el doble grau en Electrònica Industrial i Automàtica i Mecànica.

El professor Carlos Luque publica un article a la revista ‘Journal of Chemical Education’

El Dr. Carlos Luque, professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), ha publicat un article titulat: ‘Synthetic Map: A graphic organizer inspired by Artificial Neural Network Paradigms for learning Organic Synthesis’. L’article es troba a la revista d’educació Journal of Chemical Education de l’American Chemical Society.

En aquest article es descriu el disseny i la implementació d’una eina que, en concepte, ve a ser un organitzador d’informació per a facilitar la comprensió i assimilació dels continguts. Aquest organitzador ha estat ideat per establir, de forma gràfica i visual, totes les connexions conceptuals més rellevants que s’imparteixen en un curs tradicional de Química Orgànica, un dels àmbits d’expertesa dels autors.

Durant la implementació de l’eina de forma regular i al llarg de dos cursos acadèmics, s’ha pogut corroborar que l’eina ha tingut una bona acollida per la comunitat d’estudiants, fet que s’ha traduït amb una millora substancial dels resultats acadèmics. L’eina també ha estat emprada de diverses formes: com a “formulari” per resoldre els problemes durant els seminaris pràctics, però també com una guia diària per organitzar els conceptes mentalment i interrelacionar-los entre ells, durant les sessions de teoria.

Per facilitar-ne l’ús, l’eina està disponible al web www.syntheticmap.com, on hi ha tutorials que expliquen com funciona el mapa amb documentació disponibles en català, castellà i anglès per si es vol fer servir la versió en paper.

Aquest treball científic, que està en format “open Access”, obre la porta a emprar eines similars en altres matèries i disciplines, per així, fomentar un coneixement profund i significatiu de les matèries.

“Synthetic Map”. L’organitzador gràfic dissenyat pels autors.
Synthetic Map‘. L’organitzador gràfic dissenyat pels autors.

L’EUSS instal·la una bústia per la igualtat

Aquest nou curs 2024-2025, l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) posa en marxa la bústia per la igualtat, que va instal·lar el mes de juliol. La bústia servirà perquè alumnat i personal puguin fer suggeriments i propostes en relació amb el treball de la igualtat a la universitat.

La bústia es troba a la planta baixa, a les escales més properes a Gestió Acadèmica i els comentaris que s’hi dipositin, que podran ser anònims, els revisaran i estudiaran la Comissió d’Igualtat de l’EUSS.

Amb aquesta bústia, l’EUSS continua el seu treball per la igualtat i reforça el seu compromís amb la tolerància zero a l’assetjament a les aules i al nostre entorn.

L’equip de l’EUSS es retroba en el primer claustre del curs

Després d’unes setmanes de vacances, l’equip docent, acadèmic i administratiu de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) s’ha tornat a trobar en el que ha estat el primer claustre del curs 2024-2025. La reunió d’aquest dimecres 4 de setembre ha servit per arrencar l’any universitari, per presentar els primers objectius del nou pla estratègic de l’escola i per tractar temes organitzatius i acadèmics.

La reunió ha començat amb les paraules del president del patronat de la Fundació Rinaldi, Orlando González, qui ha donat l’enhorabona a tot el personal per la tasca feta i ha encoratjat a seguir en aquest treball durant el nou curs. González ha destacat les bones xifres de l’escola en termes de matriculació i satisfacció que evidencien, ha dit, “la feina ben feta”. El president del patronat també s’ha referit al “saber, ser i estar” al servei dels alumnes i de la formació de persones que converteixen la institució en “un centre de referència”.

Un dels punts destacats del primer claustre del curs ha estat la presentació preliminar dels objectius del nou pla estratègic de l’escola per als pròxims anys. El director de l’EUSS, Ignasi Florensa, ha explicat que els primers objectius proposats segueixen la línia de treballar perquè l’EUSS sigui el centre de referència al qual s’ha referit Orlando González. I en aquest sentit, el pla estratègic posa l’accent en l’ensenyament de l’enginyeria industrial aplicada, la formació integral, l’acompanyament i la cura salesiana.

El coordinador de l’Àrea Universitat-Empresa i Innovació Docent, el professor Jaime López, ha presentat les dades de l’Informe OIL EUSS, sobre la situació laboral dels alumnes de la promoció 2016-2017. Unes dades que, entre altres, reflecteixen que el 94,3% dels alumnes de l’EUSS d’aquesta promoció treballen, que el 75% repetiria els mateixos estudis i que el 91% tornaria a triar l’EUSS com a opció pels seus estudis.

En la reunió, Florensa també ha exposat l’Informe de direcció subratllant que enguany s’han rebut 227 matriculacions de primer curs; un nombre que encara és provisional, però que és el més alt de la sèrie històrica de l’escola. Dins el mateix informe, i sobre el personal, Florensa ha destacat especialment la baixa de Miquel Llabrés, que enguany es jubila després de més de 25 anys a la casa.

El claustre també ha servit per exposar i recordar les normatives, documentacions i protocols; fer seguiment de l’actualització dels graus al Reial decret 822/21; i informar sobre els aspectes acadèmics d’inici de curs.