La Comissió Acadèmica i de Qualitat celebra la primera reunió del curs

Aquest dimecres 25 de setembre, al migdia, ha tingut lloc la primera reunió del curs 2024-2025 de la Comissió Acadèmica i de Qualitat, coneguda pel seu acrònim CAQ.

En aquesta primera trobada, en Víctor Martínez, cap d’estudis i copresident de la CAQ, ha començat amb el capítol d’altes i baixes de la comissió. Primer, ha deixat constància de l’enorme agraïment a l’Olga Vendrell, que ha deixat de ser la responsable del Servei Intern de Qualitat (SIQ), i alhora ja no és la copresidenta de la CAQ; i ha donat la benvinguda a Joan Ramon Molero, que la substitueix com a responsable, i és el nou copresident de la comissió. També ha comentat que la Marta Mata, fins ara només secretària de la comissió, ha assumit la coordinació de la Doble Titulació.

En Joan Ramon Molero ha presentat les memòries dels graus adaptades al RD 822/21 que s’han treballat a la Comissió d’Adaptació als Graus (CAG), així com els informes de modificació dels graus que han treballat els coordinadors de les titulacions. S’ha destacat la gran tasca desenvolupada per les coordinacions de les titulacions, i s’ha agraït la col·laboració i dedicació de tothom; i s’ha pres per acord la seva aprovació.

En aquesta reunió també s’han tractat altres qüestions com ara el Seguiment SGIQ, per recordar que cal fer la revisió del pla de millora de les titulacions. Tot seguit ha estat el torn de la Montse Cortina, coordinadora de l’àrea estudiantat qui ha presentat les propostes d’actualització del Pla d’Acció Tutorial i d’Orientació de l’EUSS (PATiO)

El professor Isaac Llopis participa en el programa ‘59 segundos’ de TVE amb una pregunta feta per estudiants de l’EUSS

El programa ’59 segundos’ de TVE ha convidat el professor de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) Isaac Llopis per formular una pregunta al ministre de transport i mobilitat, Óscar Puente. La pregunta formulada pel professor d’antropologia en el programa d’aquest 19 de setembre havia estat prèviament preparada conjuntament per estudiants de primer curs de l’EUSS.

La pregunta preparada per estudiants de l’EUSS tractava sobre la societat de l’espectacle, de la qual formem part. A través de la pregunta es demanava implícitament al ministre que els polítics es preocupin més del benestar dels ciutadans i no tant de si les seves declaracions generen molts likes i alimenten l’espectacle que ens envolta.

Després de formular la pregunta, Gemma Nierga, presentadora del programa, s’ha interessat per la docència que imparteix Llopis a l’EUSS. En el programa ha explicat que imparteix classes de física i càlcul, però també de les de vessant més humanista: antropologia i veritat-bondat-bellesa. 

Llopis explica que l’experiència de conèixer el funcionament in situ d’un programa d’aquesta magnitud, amb convidats molt coneguts, el va fer sentir que “la majoria ens trobem en un món paral·lel al seu”. 

Podeu sentir la pregunta d’Isaac Llopis durant el minut 31 d’aquest enllaç: https://www.rtve.es/play/videos/59-segundos/oscar-puente-alfonso-rueda-andreu-buenafuente-berto-romero/16255738/

El professor de l’EUSS Arash Arjomandi publica un article sobre lideratge i transcendència

Arash Arjomandi, filòsof i professor d’ètica empresarial de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), ha publicat un article al diari Expansión sobre la importància que els directius, CEOs i els responsables de les organitzacions industrials liderin els seus equips amb un sentit de la transcendència. Us convidem a llegir l’article, que porta per títol ‘Liderar para trascender’.

Article ‘Liderar para trascender’ del diari Expansión, de Arash Arjomandi

L’EUSS MotorSport es passa a l’elèctric

L’equip estudiantil d’enginyers i enginyeres de l’EUSS s’avança als futurs canvis de normativa i estrena l’EM-04, un bòlid de carreres 100% elèctric.

El monoplaça de l’EUSS MotorSport  ja és 100% elèctric. L’equip, format per una cinquantena d’estudiants d’enginyeria de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), s’avança als futurs canvis de la competició Formula Student en matèria de sostenibilitat i dissenya un nou bòlid de carreres amb motor elèctric. El nou EM-04 ja s’ha estrenat a les proves estàtiques del Formula Student Spain, celebrat al Circuit de Barcelona-Catalunya. L’objectiu ara és desenvolupar un nou monoplaça més eficient, ràpid i òptim, l’EM-05.

L’EUSS MotorSport es va fundar l’any 2017 amb l’objectiu de treballar en equip per a la construcció d’un monoplaça, que fins ara funcionava amb un motor de combustió. El motiu del canvi a l’elèctric és múltiple. En primer lloc, per adaptar-se a les demandes de futur en criteris de sostenibilitat. “És evident que els cotxes elèctrics estan adquirint cada cop més protagonisme en el nostre món; on la conservació del medi ambient i la reducció de la pol·lució tenen un paper clau”, apunten Sabrina Barrios i l’Héctor Jiménez, els team leaders de l’equip. En segon lloc, per la inquietud pròpia: “Com a futurs enginyers i enginyeres, aquest equip i la Formula Student és un repte per formar-nos i adquirir una visió més àmplia i integral del sector; aprofitem aquesta oportunitat per experimentar i aprendre”. 

Cal dir que la competició Formula Student Germany (FSG), la més prestigiosa en el marc de la Formula Student, ha anunciat que a partir del 2025 ja no acceptarà vehicles propulsats per motors de combustió interna. A l’EUSS han decidit avançar-se a aquest canvi i iniciar la transició abans que la normativa entri en vigor. De fet, el muntatge i el disseny del nou monoplaça elèctric han seguit la pròpia normativa de la FSG.

“El més enriquidor de l’experiència ha estat el bon feedback rebut per part de jutges, scrutineers i altres equips, així com l’oportunitat de viure l’ambient de competició i aprendre d’altres participants”, apunten des de l’EUSS MotorSport, “el camí no ha estat gens fàcil, hem afrontat durant dos anys la incertesa d’implementar un sistema de propulsió completament nou; però ara n’estem orgullosos del resultat”.

El primer vehicle, l’EM04, s’ha dissenyat com un prototip base per desenvolupar en endavant un nou monoplaça més eficient. En concret, ara es vol millorar aspectes com la bateria d’alt voltatge, l’electrònica associada, el xassís, l’aerodinàmica, la refrigeració i la transmissió. “Tot això ens motiva a continuar avançant, aprenent i millorant com a enginyers i enginyeres, alhora que consolidem un equip cada cop més fort i cohesionat”, conclouen.

L’equip EUSS MotorSport inclou alumnes de diferents cursos i de totes les especialitats de l’EUSS, i està dirigit per dos Team Leaders: un director tècnic, Héctor Jiménez, i una directora d’operacions, Sabrina Barrios. A més, s’organitzen en sis àrees de treball: Electrical System, Mechanical System, Frame & Body, Performance, Operacions i Comunicacions.

Fes un voluntariat i reconeix 2 crèdits ECTS per semestre

Des d’aquest dimecres 25 de setembre, ja es poden fer les sol·licituds per participar al voluntariat ‘Repassem Junts‘, en col·laboració entre els Serveis Socials del Districte de Sarrià, els Salesians de Sarrià i l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS). Amb aquest voluntariat, els alumnes de l’EUSS podran reconèixer dos crèdits ECTS per semestre. La sol·licitud per a participar-hi es pot fer fins al 27 de setembre.

El projecte de col·laboració ‘Repassem Junts’ es tracta d’un voluntariat per ajudar infants en situació de dificultat. Durant una tarda a la setmana, de 17:00 h a 19:00 h, el voluntari o la voluntària ajudarà un infant a fer els seus deures de la setmana. El voluntariat es realitza als Salesians de Sarrià, al costat de l’EUSS.

El voluntariat es pot fer en el primer i/o en el segon semestre. Ara, l’EUSS obra la convocatòria pel primer semestre amb quatre places disponibles, una per dia. El voluntariat comença la setmana del 7 d’octubre, però abans tindrà lloc una formació inicial durant la setmana del 30 de setembre.

Si es compleixen les condicions, les formacions i el nombre d’hores requerit, i l’avaluació és favorable, el voluntariat permet reconèixer 2 crèdits ECTS per semestre.

Per apuntar-se, cal fer la sol·licitud a Gestió Acadèmica del 25 al 27 de setembre amb cita prèvia. En la sol·licitud, cal indicar les motivacions per a fer el voluntariat, així com la disponibilitat. Per qualsevol dubte, podeu contactar amb l’Àrea de l’Estudiant.