Pròrroga de la virtualització de les classes de teoria

Atenent a l’evolució de la crisi sanitària i d’acord amb les indicacions de les autoritats sanitàries i universitàries, l’EUSS prorroga les mesures sobre la docència adoptades el 15 d’octubre, per contribuir a contenir l’índex de contagi del coronavirus a Catalunya.

Per tant, totes les activitats docents presencials es mantenen en mode virtual, excepte les activitats pràctiques, de laboratori, exàmens i recerca.

L’EUSS es compromet a fer tot el possible per retransmetre les sessions presencials de pràctiques i de laboratori per streaming a través de l’aplicació Meet (gravant també), de tal forma que l’alumne pugui escollir seguir la classe presencialment, virtualment síncronament o virtualment asíncronament. Entenem que hi ha sessions on no serà possible, per exemple quan utilitzem els equipaments o programari només disponible a l’EUSS, però intentarem fer-ho sempre que sigui viable. Serà el professorat de cada assignatura l’encarregat de comunicar aquesta mesura a l’alumnat.

Aquesta pròrroga és per un període de quinze dies, tal com ha establert el PROCICAT, però preveiem que s’haurà d’allargar. Tan bon punt ho indiquin les autoritats sanitàries i universitàries ho comunicarem.

Entrevista amb el Doctor Pablo Sevilla, cap del Departament de Mecànica de l’EUSS

  • T’estrenes aquest curs com a cap del Departament de Mecànica. Com afrontes el repte?

Amb molta il·lusió i una mica de respecte. Amb la situació en la qual estem, tenir qualsevol posició de responsabilitat és complicat, perquè les teves decisions poden afectar el benestar de moltes persones. Per altra banda, ara és un moment on l’EUSS està fent innovacions molt importants com la implementació del nou Grau en Enginyeria en Energies Renovables i Eficiència Energètica o el Grau en Enginyeria d’Automoció, i això és molt motivador.

  • Una de les grans novetats del nou curs a l’EUSS, el Grau en Enginyeria d’Automoció, fins que no es constitueixi el seu departament específic, depèn del teu. Com ha anat la matriculació?

La matriculació ha estat un èxit sense cap dubte. De fet, hem decidit ampliar el nombre de places obertes.

  • Per què creus que ha cridat tant l’atenció entre els i les estudiants?

Crec que hi ha diverses raons. Una és l’impacte mediàtic que està tenint el món de l’automoció en els últims anys amb la presència, cada vegada més  important, del cotxe elèctric i el desenvolupament del vehicle intel·ligent. El programa d’estudis de l’EUSS està focalitzat en la implementació de les noves tecnologies del món de l’automoció a l’aula i a les assignatures.

Una altra raó és que l’oferta de graus d’automoció està molt descentralitzada. L’EUSS ofereix un Grau en Enginyeria d’Automoció a la ciutat de Barcelona amb tot el que això representa amb relació a les comoditats, mobilitat i accessibilitat.

Per altra banda, l’àmbit de l’automoció té una presència molt important en el teixit industrial català. Això provoca que hi hagi una gran demanda laboral d’enginyers i enginyeres amb especialització en aquest camp.

L’últim motiu, crec que és la passió que genera el món de l’automoció. Aquest és un factor determinant en la decisió d’una o un estudiant a l’hora d’escollir aquests estudis. Tothom vol dedicar-se a allò que l’apassiona.

  • Quines aptituds professionals desenvoluparan?

És un grau molt complet on es tracten tots els aspectes dels vehicles, tant en l’àmbit tècnic com l’industrial. De la part mecànica hi ha assignatures d’aerodinàmica, xassís, suspensions, motors, components o fabricació. També hi ha una part important d’electrònica com electrònica de potència, control del vehicle i vehicles intel·ligents, donant especial èmfasi a la programació. Hi ha assignatures específiques on es tracta el vehicle elèctric i híbrid, bateries i càrrega. Finalment, els i les alumnes també estudiaran assignatures de producció i gestió industrial. Per altra banda, també oferim una especialització en vehicles de competició i l’EUSS compta amb un dels millors equips de Formula Student del país: L’EUSS Motorsport.

Els i les estudiants acabaran la carrera sent professionals amb competitivitat i contribuiran a afegir valor a les empreses del sector donant una visió tècnica i holística. Els estudis els capacitaran per operar en tota la cadena de valor, especialment en els àmbits de disseny, desenvolupament, fabricació i logística de distribució, i per col·laborar tant en un gran fabricant de l’automòbil com en la indústria auxiliar associada.

  • Quines perspectives laborals té  l’enginyer o enginyera en automoció?

El món de l’automòbil és immens. Avui dia, la indústria de l’automoció representa el 5% del PIB espanyol. Tenint en compte que el sector industrial representa un 16% del PIB estatal, estem parlant d’una xifra molt alta.

El tipus de feina pot ser molt variat: des de dissenyar components per a nous models més eficients i respectuosos amb el medi ambient fins a organitzar la producció dels nous vehicles que estan per venir. Els i les alumnes que vulguin provar sort a l’estranger estaran preparats per cobrir llocs rellevants a les empreses més importants o en equips de competició.

  • Què significa per a l’EUSS ampliar l’oferta de graus en enginyeria?

És un repte significatiu. Implica generar un nou pla d’estudis, crear un nou departament, nous laboratoris, adquirir nova maquinària i equips per les pràctiques, la contractació de nou professorat expert en matèries específiques i generar nous contactes amb les empreses del sector. Tot el personal de l’EUSS hi està molt implicat.

També representa un creixement per a l’escola pel que fa a recursos, coneixement, relacions professionals…. Els avantatges són incomptables.

  • Com està anant aquest inici de curs tan estrany a causa de la pandèmia del coronavirus?

Encara que hem hagut d’adaptar la docència als requeriments sanitaris i de semi-presencialitat exigits pel govern, la veritat és que el curs s’està desenvolupant amb una gran normalitat. És important remarcar la feina realitzada abans de començar el curs, quan ens vam preparar per a qualsevol situació que pogués esdevenir.

  • Es poden extreure aprenentatges positius d’aquesta situació?

Des d’un punt de vista com a professor, crec que hem après que es pot impartir docència de qualitat de forma telemàtica, però també hem pogut constatar que la docència presencial és la preferida per l’alumnat i que aporta molt més que la transmissió de coneixement.

Des d’un punt de vista personal, crec que ens aportarà resiliència per afrontar nous reptes i dificultats futures. L’impacte d’aquesta pandèmia està sent tan fort, que ens passem el dia pensant en la COVID-19. Tot el que fem està condicionat pel virus, les noves normes, la por al contagi…. Hem d’aprendre a trobar moments i activitats exempts de pensaments negatius i gaudir al màxim de la vida sense posar-nos en risc.

  • Quin paper han de jugar les enginyeries en l’anomenada “nova normalitat”?

Per afrontar aquesta crisi es necessiten idees tècniques. Les innovacions que permetin el desenvolupament de les activitats quotidianes amb seguretat seran clau. Les noves tecnologies com la indústria 4.0, l’Internet of things o el 5G permetran, per exemple, que un operari o operària controli maquinària a una distància de milers de kilòmetres en temps real. El teletreball serà més comú, l’automatització més barata i potent. Ens apropem a una nova revolució industrial i les enginyeries, totes, tindran un paper essencial en els canvis que estan per venir. És un moment excel·lent per ser enginyer o enginyera.

Lovato i l’EUSS consoliden la seva col·laboració

El passat 22 d’octubre la Sílvia Nacenta i l’Ignasi Florensa de l’Àrea Universitat – Empresa i Innovació Docent i el professor Salvador Bernadàs, es van reunir amb l’empresa LOVATO ELECTRIC Spain. Per part de LOVATO van participar en la reunió la Rebeca Sala, alumni de l’EUSS i Product Manager i en David Rillo, Director General.

A la reunió es van tractar diverses propostes de col·laboració entre LOVATO i l’EUSS entre les quals destaquen propostes de TFG en l’àmbit de l’energia i la possibilitat de dur a terme pràctiques professionals a LOVATO. També es va confirmar la participació de LOVATO a la propera 16a jornada Pre-Ocupa’t. Aquesta reunió confirma la relació estratègica que existeix entre les dues organitzacions i garanteix una col·laboració a llarg termini.

El professor català Mario Lanza és portada de la revista Nature Electronics gràcies a una investigació revolucionària sobre xarxes neuronals artificials

  • El grup de recerca que lidera a la Soochow University (Xina) és pioner al món en el desenvolupament d’aplicacions pràctiques en intel·ligència artificial a partir de materials bidimensionals.
  • Lanza és un membre molt actiu dels Alumni EUSS, que ofereixen acompanyament i suport a l’alumnat actual de l’escola universitària.

L’article “Artificial neural networks in 2D”, del grup de recerca que lidera l’investigador català Mario Lanza, és el tema de portada del número d’octubre de la revista Nature Electronics, una de les més prestigioses del món de la ciència.

El text recull la investigació revolucionària que Lanza i el seu equip duen a terme a la Soochow University (Xina) en el camp de la nanoelectrònica amb materials bidimensionals, que ha donat com a resultat la creació d’una xarxa neuronal artificial per a reconeixement d’imatges.

El grup de recerca ha desenvolupat circuits de memòries bidimensionals robustes o memristors d’alta densitat utilitzant un material anomenat nitrur de bor hexagonal. En la fabricació només s’han fet servir processos 100% compatibles amb la indústria (com deposició química de vapor i transferència humida), cosa que ha permès produir (en paral·lel) oblies senceres plenes de matrius memristors.

Aquests dispositius mostren unes prestacions úniques, que inclouen l’energia de commutació més baixa mai registrada (8.8 zJ) i una transició analògica entre més de vint-i-cinc estats. Un dels èxits més importants de la investigació és la gran reproductibilitat dels resultats, ja que per primera vegada des del descobriment dels materials bidimensionals, s’ha assolit un rendiment superior al 98% i una variabilitat molt baixa (fins a 1,53%).

Totes aquestes propietats han fet possible l’ús dels circuits bidimensionals per emular una xarxa neuronal artificial per a la classificació d’imatges, amb una exactitud del 98,02%.

Els resultats assolits representen un gran avenç en el camp de la nanoelectrònica i la intel·ligència artificial, motiu pel qual han cridat l’atenció de la comunitat científica, d’una revista tan prestigiosa com Nature Electronics, i fins i tot una empresa líder en el sector ha mostrat interès a introduir aquests dispositius a les seves línies de producció.

El grup que lidera Mario Lanza a la Xina és pioner a investigar les propietats dels materials bidimensionals dielèctrics, aïllants de l’electricitat, i a desenvolupar-ne aplicacions pràctiques dins el camp de les memòries electròniques i la intel·ligència artificial.

Aquest és el tercer article que el professor Lanza, graduat en Enginyeria electrònica a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS), publica a Nature Electronics en els darrers tres anys, una fita mai aconseguida per cap altre investigador europeu i que el situa en l’elit mundial en el camp de la nanoelectrònica i els materials bidimensionals.

Com a membre destacat dels Alumni EUSS, Mario Lanza col·labora activament amb l’escola universitària i fa honor al seu lema “Praeit ac Tueur”, que es podria traduir com “protegeix i acompanya”, referint-se a la tasca protectora i exemplaritzant que els antics alumnes ofereixen a l’alumnat actual.

Llegeix a l’article: https://www.nature.com/articles/s41928-020-00473-w

Estada de coordinació a la Technical University of Sofia

El Dr. Jordi Cruz, professor de l’EUSS va realitzar una estada de coordinació a la Technical University of Sofia a Bulgària, universitat amb la qual l’EUSS té conveni Erasmus, a diversos centres de recerca.

El Jordi ens explica l’experiència de la seva estada:


Després d’arribar a Sofia ens vam trobar amb Asya Angelova i Tasho Tashev coordinadors de mobilitat de la Technical University of Sofia. Amb ells Vam fer una valoració de la nostra col·laboració fins al moment, així com també, vam estar parlant de les necessitats mútues com a universitats i com el nostre Partnership pot ajudar a assolir-les. En acabar la reunió l’Asya em va fer un Tour per la universitat (allotjaments, aules, Facilities, etc.) per poder-me fer una idea de com és, ja que és important donar Feedback als alumnes quan et pregunten per una universitat en concret. 

Asya Angelova i Jordi Cruz

Divendres 9 d’octubre em vaig trobar amb el Dr. Georgi Gergov, investigador de la Bulgaria Academy of Sciences i el Professor Nikolay Eshev, de la University of Sofia per tal d’iniciar una visita a diversos centres de recerca. Vam començar per la Facultat de Biologia de la Universitat de Sofia, concretament vam anar a l’Agrobiolab. Allà ens vam reunir amb la doctora Elisabeta Kirilova per tal de parlar sobre possibles col·laboracions entre el seu grup de recerca i nosaltres (Georgi Gergov i Jordi). Seguidament vam anar a visitar el Laboratori del professor Ludmil Antonov director del grup de recerca Intra and Intermolecular processes. Ens va explicar les seves línies d’investigació i vam estar parlant sobre possibles col·laboracions entre el seu grup de recerca i nosaltres (Georgi Gergov i Jordi).

Grup de recerca Agrobiolab
Jordi Cruz i el professor Ludmil Antonov a la Bulgarian Academy of Sciences

Finalment ens vam desplaçar al centre de recerca i transferència tecnològica Sofia Tech Park on el professor Ivan Iliev Atanassov ens va fer una visita guiada de les instal·lacions. Vam estar parlant de l’opció de poder-hi enviar alumnes de l’EUSS a fer pràctiques en el marc del pla Erasmus Pràctiques. La trobada va ser positiva, ja que molt possiblement aquest fet esdevingui una realitat pels nostres alumnes en un futur no molt llunyà.

Dissabte 10 d’octubre vam fer una visita amb el Dr. Georgi Gergov, i el CEO d’Inovexa Filip Svetoslavov a la seva seu. Inovexa és una empresa que es dedica al disseny de processos de fabricació de productes farmacèutics i els implementen de planta pilot a planta de fabricació. Aquest entorn és un entorn a on la multidisciplinarietat és molt important, per això es necessiten tota classe de professionals. Li vaig proposar l’opció de rebre estudiants de l’EUSS per a fer pràctiques, en el marc Erasmus pràctiques, però la meva proposta no li va acabar d’encaixar, ja que per la mida de l’empresa busquen a gent més experimentada i no tenen a la vegada treballadors suficients per a poder tutoritzar a alumnes. De totes maneres em va comentar que n’acabarà d’estudiar l’encaix a veure si podia esdevenir una realitat. En acabar la xerrada en Filip ens va fer una demo de com dissenyen un procés de fabricació d’un fàrmac, per ser implementat a gran escala a la planta de producció.

Planta pilot d’Inovexa
Planta pilot d’Inovexa