El Departament de Recerca de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ha organitzat aquest dimecres 14 de maig el tercer ‘Dimecres de la Ciència’ del curs. En aquesta ocasió s’han presentat dues investigacions vives que formen part de les respectives tesis doctorals.
La Sara Carrera ha compartit una primera anàlisi sobre les restriccions relacionades amb les concepcions sobre la ciència, i la seva naturalesa. Aquestes han impactat en el desenvolupament del recorregut d’estudi i investigació sobre física que ha realitzat en dues classes de primer de Batxillerat de l’Escola Pia aquest 2025. Tot i ser el mateix centre, amb estudiants similars, etc. , han aparegut diferències significatives entre les dues experimentacions.
El Juan Batlló ha compartit els objectius a desenvolupar en la seva investigació, situant l’origen de les empeses amb certificació B corp. en l’àmbit mundial. I els diferents reptes que es troba per desenvolupar-la per l’accés i tractament de dades confidencials o sensibles.
Abans de la formació, ha tingut lloc la tercera reunió del Grup de Recerca del curs. Entre d’altres, s’han presentat els nous indicadors de recerca vinculats al nou pla estratègic de l’EUSS i la planificació dels dimecres de la ciència del curs 2025-26.
L’auditori de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ha acollit aquest dimecres 14 de maig un nou Seminari A’s, aquest cop sobre el voluntariat i la iniciativa d’Enginyers Voluntaris. En el marc de l’assignatura d’Antropologia, l’alumnat de la universitat ha conegut el testimoni de Jesús Arribas i Jordi Ruppmann com a enginyers voluntaris.
La xerrada ha començat amb la intervenció de Jesús Arribas, president de la comissió d’Acció Social del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, qui ha explicat la funció del voluntariat en termes generals. Arribas ha subratllat com aquestes iniciatives complementen els serveis públics i privats; aporten humanitat i proximitat; i actuen amb rapidesa davant d’emergències. En el seu torn, Arribas també ha parlat dels tipus de voluntariats i del perfil dels voluntaris a Catalunya.
Per la seva banda, Jordi Ruppmann, coordinador d’Enginyers Voluntaris, ha explicat l’experiència i la tasca específica de la iniciativa del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya. En aquest sentit, ha detallat que la seva feina és posar els coneixements i la seva experiència com a enginyers i enginyeres al servei de la societat. Enginyers Voluntaris s’adreça a entitats petites i mitjanes, especialment les entitats socials que treballen amb el tercer sector. “Ser voluntari és un enriquiment personal”, ha assegurat. La proposta ja fa 10 anys que treballa amb els més vulnerables i compta amb més de 180 enginyers i enginyeres.
Abans de les seves exposicions, Joan Yebras, professor de l’EUSS i cap d’EUSS Solidària, ha presentat els ponents i ha recordat que es pot ajudar als més pròxims, sense la necessitat d’haver de marxar al tercer món.
L’actual i futur alumnat de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià tenen fins el 5 de juny per sol·licitar l’ajuda per a cursar els seus estudis d’enginyeria.
En els darrers tres cursos acadèmics, s’ha augmentat gairebé un 35% la partida destinada a beques.
L’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) consolida el seu compromís amb l’accés a l’educació i augmenta un 5,5% més la partida de beques per al curs 2025-2026, que enguany s’eleva fins als 202.535 €. L’anterior convocatòria va beneficiar una vuitantena d’estudiants d’enginyeria del centre universitari.
“El Patronat vol que l’EUSS sigui un referent per la seva política de beques”, explica Ignasi Florensa, director del centre, qui afegeix que aquest programa és un dels punts clau de la missió de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià. “Aquest nou augment forma part del nostre compromís per fer els estudis en enginyeria aplicada el més accessibles possible”, conclou.
Les beques de l’EUSS formen part d’una línia d’ajudes pròpia, adreçada als gairebé 800 alumnes de l’escola, que s’atorguen seguint els criteris establerts per la Fundació Rinaldi. El programa inclou tres modalitats: Ajuda a l’Estudi, Col·laboració i la beca Don Bosco.
Pel que fa a la beca de Col·laboració, aquesta suposa una compensació econòmica a canvi de 150 hores de suport durant el curs acadèmic en diferents departaments o serveis de l’EUSS. La beca Don Bosco, per la seva banda, permet cursar els estudis de grau a un cost equiparable al del sistema públic. Aquesta ajuda implica, com a contraprestació, la realització de 200 hores de tasques de suport dins la mateixa institució.
Finalment, la beca d’Ajuda a l’estudi està vinculada al rendiment acadèmic, i consta d’un descompte directe del 25% de l’import net de la matrícula -excloent les taxes administratives-. Està pensada per a aquell alumnat amb expedients de mitjana igual o superior a 7 (alumnat procedent de batxillerat) o 8 (alumnat procedent de CFGS).
En els darrers tres cursos acadèmics, l’EUSS ha augmentat gairebé un 35% la partida destinada a beques, i en alguns casos els i les estudiants poden accedir a més d’una ajuda alhora. Per sol·licitar la beca, s’ha de presentar la documentació abans del 5 de juny.
La universitat ofereix les titulacions especialitzades, com els graus d’Enginyeria Electrònica i Automàtica, Enginyeria Mecànica, Enginyeria en Organització Industrial, Enginyeria en Energies Renovables, Eficiència Energètica, Enginyeria d’Automoció i el doble grau en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Enginyeria Mecànica.
La Dra. Mercè Pacios i la Dra. Noemí Ruiz, professores de l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) i membres del Grup de Recerca de la universitat, han estat incloses al ‘Rànquing de Dones Investigadores Espanyoles i a Espanya‘, elaborat pel Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC).
Per a l’EUSS, la presència de les dues docents al llistat és un reconeixement que posa en relleu la qualitat i el compromís de la recerca de les dues professionals de la universitat. La notícia també reforça el paper de la universitat com a institució compromesa amb la promoció de la igualtat de gènere i la recerca.
El llistat del CSIC està bastat en perfils de Google Scholar i ORCID i té com a objectiu visibilitzar el rol de les dones en l’àmbit de la investigació i fomentar la ciència oberta.
L’11a edició del Dia de la Música a l’Escola Universitària Salesiana de Sarrià (EUSS) ha tornat a ser un èxit aquest dimecres 7 de maig. Un cop més, la jornada ha tornat a omplir de ritme i bon ambient el claustre de la universitat, a la terrassa del Bar Belén.
Com marca la tradició, alumnat i professorat han participat del Dia de la Música oferint actuacions musicals que han fet moure i cantar al públic assistent. D’una banda, s’ha gaudit d’actuacions preparades prèviament, especialment pel personal de l’EUSS; i, d’altra banda, s’ha animat un karaoke obert que ha fet aixecar de la cadira gran part de l’alumnat assistent.